Huisvesting en koppelen

Huisvesting:

Konijnen zijn echte groepsdieren. Houd ze daarom nooit alleen, maar minstens met zijn tweeën. De beste combinatie is een rammelaar (mannetje) en een voedster (vrouwtje) samen. Twee ongecastreerde mannetjes of twee vrouwtjes kunnen op volwassen leeftijd gaan vechten. Twee gecastreerde vrouwtjes kunnen vaak wel goed samen (bijvoorbeeld uit hetzelfde nest).

Wanneer u een mannetje en vrouwtje samen neemt, moet u natuurlijk wel voorkomen dat u al heel snel jonge konijntjes hebt. We raden aan om beide dieren te laten castreren. Voor het vrouwtje heeft dit het bijkomende voordeel dat we daarmee ook baarmoedertumoren op latere leeftijd voorkomen.

Konijnen kunt u binnen of buiten houden. Houdt u de konijnen buiten, zorg dan dat er een grote ren aan het verblijf zit, waar de konijnen in kunnen rennen en spelen. Het verblijf moet daarnaast ook een waterdicht en winddicht gedeelte hebben dat als nachthok en schuilplek gebruikt kan worden. Afhankelijk van de grootte van het hok en de ren plaatst u één of meerdere toiletten voor de konijnen. Plaats het hok niet in de directe zon of op de tocht.

Ook als u uw konijnen binnen wilt houden heeft u een flink hok nodig. Daarnaast moet u de konijnen de mogelijkheid geven om een paar uur per dag vrij rond te kunnen lopen. Dit is erg belangrijk om verveling tegen te gaan en ze de nodige lichaamsbeweging te geven. Laat ze echter nooit alleen in een ruimte en zorg dat de kamer waar ze in loslopen zoveel mogelijk konijn-proof wordt gemaakt. Zo mogen er geen losse elektriciteitskabels rondslingeren en giftige planten moeten buiten bereik staan. Een binnenhok mag niet op de tocht, direct bij de verwarming of in de zon staan. Ook in het binnenverblijf hoort een toilet aanwezig te zijn.

Konijnen zitten graag ergens in of onder, daar voelen ze zich veilig. Zorg daarom voor een plek waar ze zich terug kunnen trekken. Bijvoorbeeld een kartonnen doos met een uitsparing. Ook zijn er verschillende soorten huisjes en tunnels verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.

Koppelen:

Wilt u twee dieren bij elkaar zetten die niet samen zijn opgegroeid, dan is het belangrijk dat u de dieren goed koppelt. Dit doet u door de konijnen samen te zetten op neutraal terrein, eventueel met een scheiding van tralies tussen de twee konijnen om rustig aan elkaars geur te kunnen wennen. Bouw de duur van deze koppelsessies langzaam op en verwijder de tralies die de konijnen gescheiden houden. Als alles goed gaat kunt u de konijnen bij elkaar zetten.

U kunt bij het koppelen van konijnen ook gebruik maken van de unieke geur van het konijn. Neem een vochtig wattenstaafje en draai het konijn voorzichtig op zijn rug. naast de anus zitten plooien met darin geel-bruin korstig materiaal. Haal het vochtige wattenstaafje hier doorheen en smeer de geur op het hoofd van het andere konijn. Doe dit kruislings.

Omgevingsverrijking:

Konijnen vervelen zich snel in een kooi. Het is daarom niet alleen belangrijk om konijnen samen te houden, maar ook om voor de nodige afwisseling te zorgen. Dit kan op vele manieren en is erg leuk om te doen! In de dierenspeciaalzaak zijn verschillende artikelen te koop om het verblijf van je konijn wat op te leuken. Denk bijvoorbeeld aan een hooiballetje dat je aan de bovenkant van het hok kunt bevestigen. Zo moeten de konijnen op hun achterpoten balanceren om bij het hooi te kunnen. Dit is goed voor hun evenwicht en het stimuleert beweging. Als het speelgoed echter te lang aanwezig is in het hok, kunnen konijnen zich ook gaan vervelen. Probeer daarom elke week het speelgoed te wisselen, zodat het vernieuwend blijft!

Natuurlijk kun je hetzelfde principe ook toepassen buiten de kooi. Er zijn verschillende voerballen beschikbaar die het konijn moet wegrollen zodat er een brokje voer uit valt. Op deze manier krijgt het konijn wat lichaamsbeweging omdat het steeds achter de bal aan moet om er voer uit te krijgen. Een leuke manier dus om overgewicht en verveling tegen te gaan! Denk ook eens aan denkspelletjes waarbij het konijn een bepaalde handeling moet uitvoeren om zijn beloning te krijgen, of een hindernisbaan door de woonkamer met een lekker blaadje witlof of een worteltje als prijs. Door dagelijks voor wat afwisseling voor uw konijn te zorgen, voorkomt u gedragsproblemen en lichamelijke klachten. Spelen is dus gezond!