Fokken met de hond

Allereerst willen we een misverstand uit de wereld helpen: het is niet zo dat het krijgen van een nestje beter is voor de gezondheid van een teef. Als dat uw motivatie is om met uw teef te fokken, kunt u uw dierenarts beter om advies vragen voor een effectieve geboortebeperking. Wilt u om andere redenen gaan fokken, stel dan eerst de volgende twee zaken vast (zeker als u gaat fokken met rashonden):

  • voldoet de teef ruimschoots aan de typische kenmerken en eigenschappen van het ras?
  • Bestaat er een kans op het doorgeven van erfelijke afwijkingen?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden hebt u wellicht meer informatie nodig over het ras waartoe uw hond behoort. Deze informatie kunt u opvragen bij de betreffende rasvereniging of bij een kynologenclub. Voor dek- en geboortekaarten heeft u een stamboom nodig. Als u een stamboom wilt aanvragen, neem dan contact op met de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Amsterdam en met de rasvereniging. Ontworm de teef voor ze gedekt wordt. Overleg ook met uw dierenarts welke vaccinaties uw teef nodig heeft en laat haar inenten vóórdat ze loops wordt en u haar wilt laten dekken. En dan het juiste moment van dekken. Dit is echt BELANGRIJK! Aangezien teven maar gemiddeld twee maal per jaar loops worden, is het van belang het juiste moment van deze loopsheid te kennen. Wij hebben hier erg veel ervaring mee als praktijk. Wij adviseren om dit tijdstip aan de hand van de bepaling van de progesteron titer in het bloed van de teef vast te laten stellen. Wij kunnen gebruik maken van een uiterst geroutineerd laboratorium op dit gebied. Dagelijks wordt de test gevalideerd en dit geeft uiterst betrouwbare uitslagen die binnen een halve dag bekend zijn.

De dracht

Een teef draagt gemiddeld 63 dagen. Als ze een klein aantal pups draagt, kan dit enkele dagen langer duren. Als een teef vier weken drachtig is, kunnen we met behulp van echografie (zie onder echografie) vast stellen of de teef drachtig is en of het een groot of klein nest zal worden. Altijd weer een spannend moment! De eerste zes weken van de dracht eet de teef normaal, maar in de laatste drie weken heeft ze meer voeding nodig. Al naar gelang haar conditie en het aantal pups kan dit oplopen tot anderhalf keer de normale hoeveelheid. Geef de teef in deze periode wat vaker te eten, in plaats van meer voer per keer.

De geboorte

Voor een vlotte bevalling is rust van het grootste belang! Zoek dus een rustig plekje uit waar de teef zich op haar gemak voelt. Installeer daar een werpkist als ‘kraambed’. Een opstaande rand voorkomt dat de teef per ongeluk op de pups gaat liggen waardoor ze dood kunnen gaan. Isoleer de bodem en bedek hem bijvoorbeeld met kranten. Pasgeboren pups kunnen zichzelf moeilijk warm houden; daarvoor hebben ze hun moeder nodig of een warmtebron. Een warmtelamp is hiervoor heel geschikt. Hang hem boven een hoek van de werpkist zodat de pups zich kunnen koesteren, maar de teef het niet te warm krijgt. Laat de lamp ongeveer een week hangen. De meest ideale temperatuur in de werpkist voor die eerste week is 20-22°C. Recht onder de lamp is de temperatuur 26-27°C. Voor moederloze pups is de temperatuur bij voorkeur hoger: 30-31°C.

Het verloop van de geboorte

De geboorte kondigt zich meestal een dag van tevoren aan: de teef is onrustig en vertoont ‘nestelgedrag’. Haar lichaamstemperatuur is op dat moment ongeveer één graad lager dan normaal. Als de teef wat helder, lichtgroen vruchtwater verliest, kunt u de eerste pup binnen enkele uren verwachten. Het verloop van een geboorte kan heel verschillend zijn. Het is afhankelijk van het ras, het aantal pups en de conditie van de teef. Ook rust speelt een belangrijke rol. De eerste pup komt soms wat moeizaam ter wereld, maar de volgende pups volgen meestal heel vlot. Gemiddeld duurt het 45 minuten voor er weer een pup geboren wordt, maar ook tussenpozen van een uur zijn heel normaal. De moeder likt haar pasgeboren pup schoon. Zo haalt ze de vruchtvliezen van de pup af en stimuleert ze de ademhaling. De navelstreng scheurt meestal vanzelf op de juiste plaats af. Als dat niet gebeurt kunt u hierbij voorzichtig helpen. Laat de teef met haar pups verder met rust, zodat de bevalling zo natuurlijk mogelijk kan verlopen. De pups vinden al gauw een tepel en proberen te drinken. Met hun zuigen stimuleren ze niet alleen het toeschieten van de melk, maar ook de voortgang van de bevalling. De nageboorten worden tussen de geboorten door uitgedreven. Ze vallen nauwelijks op, doordat de teef ze meestal direct opeet. Zorg dat ze er niet teveel eet, want daar kan ze diarree van krijgen. Is de bevalling binnenkort aanstaande dan stellen we het erg op prijs dat u ons in kennis stelt. Zo kunnen we nog wat tips en adviezen geven.

Let op! Raadpleeg uw dierenarts als:

  • De teef 2 dagen over tijd is;
  • Ze donkergroen of stinkend vloeit;
  • Er na 30 minuten krachtige buikpers geen pup komt;
  • Er sinds de laatste pup al twee uur verstreken is terwijl er nog meer pups worden verwacht;
  • De teef overstuur is of zich agressief gedraagt tegen haar pups;
  • De teef na de geboorte onrustig blijft (misschien is er nog een pup of een nageboorte achtergebleven of dreigt er een ontsteking van de melkklieren).

Het is in ieder geval verstandig de teef binnen 24 uur na de bevalling door een dierenarts te laten controleren. En dan: het resultaat! Hier doe je het voor: een tevreden moeder met een stel prachtige pups. Het gedrag en het gewicht van de pups zijn belangrijke graadmeters om te weten of alles goed gaat. Leef het ontwormschema consequent na en geniet vooral van de pups!