Titeren

In de praktijk krijgen wij steeds vaker de vraag: ‘Is dat nou wel echt nodig, al die vaccinaties?’. Er is tegenwoordig veel te lezen over vaccineren in de (sociale) media en iedereen heeft er wel een mening over. Dit is voor ons reden om u hierover te informeren.
Vaccineren van een huisdier doe je om te voorkomen dat je dier ziek wordt. Hoe meer dieren er gevaccineerd worden, hoe kleiner de kans wordt dat je dier ziek wordt, omdat de ziekte veel minder voorkomt. Maar moeten we dan nog wel jaarlijks vaccineren?
Hoe gebeurt vaccineren nu? De fabrikanten van de vaccins maken een vaccinatieschema op basis van onderzoeken waaruit blijkt dat we tegen sommige ziekten jaarlijks moeten vaccineren terwijl er tegen andere ziekten langer bescherming bestaat. Dit is de reden dat uw hond of kat jaarlijks een ‘grote’ of een ‘kleine cocktail’ krijgt.


Hond

Sinds enkele jaren bestaat er een test waarmee we de afweer tegen een aantal virusziekten kunnen meten. Dit onderzoek wordt titeren genoemd. Bij de hond gaat het om  het parvovirus, hondenziekte en hepatitis. Het blijkt dat sommige honden langer antilichamen in hun bloed houden dan verwacht. In sommige gevallen zelfs levenslang. Hoeven we die honden dan niet meer te vaccineren?
Helaas werkt het niet zo gemakkelijk. De ziekte van Weil kunnen we niet titeren, omdat de afweer tegen deze ziekte anders verloopt. Er worden namelijk geen antilichamen gevormd, maar afweercellen die niet te meten zijn met deze test. De ziekte van Weil kan overgedragen worden door ratten (via oppervlaktewater), maar kan ook van hond op hond worden overgedragen. Het blijft erg belangrijk uw hond hiertegen te beschermen. Verder blijven vaccinaties tegen kennelhoest (wanneer uw hond veel contact heeft met andere honden, bv in pension of uitlaatservice) en rabiës (wanneer uw hond naar het buitenland gaat) altijd nodig.


Kat

Voor de kat is er helaas nog geen betrouwbare sneltest om antilichamen te testen. Omdat kattenziekte en niesziekte nog geregeld voorkomen, blijft het erg belangrijk uw kat (ook uw binnenkat) hiertegen te beschermen.


Conclusie

Bewust vaccineren is erg belangrijk. De juiste afwegingen maken bij elk individueel dier is hiervoor essentieel. In het bijzonder bij dieren die kampen met chronische ziekten of allergieën, waarbij het afweersysteem het zwaar te verduren heeft, is het raadzaam om kritisch te kijken naar welke vaccinaties je een dier wel of niet moet geven. Een jaarlijkse gezondheidscontrole van uw huisdier blijft hiernaast erg belangrijk, omdat hierbij regelmatig ziekteprocessen worden gevonden die anders pas in een vergevorderd stadium worden gezien (bijvoorbeeld ontstoken gebitten en milttumoren).