Castratie & sterilisatie

Castratie ram

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen een konijn te laten castreren. Natuurlijk ter voorkoming van nageslacht. Konijnen kunnen vanaf 4-5 maanden leeftijd vruchtbaar zijn. Rammen kunnen wanneer ze vruchtbaar worden gaan vechten met andere rammen en het territorium verdedigen. Castratie voorkomt dit gedrag. Wanneer konijnen tijdelijk apart zitten, is het verstandig dat zij door een afscheiding elkaar wel kunnen zien en ruiken. Op deze manier blijven ze aan elkaar gewend. 

Sterilisatie (castratie) voedster

De sterilisatie van een voedster is eigenlijk een castratie omdat eierstokken en eventueel de baarmoeder worden verwijderd. Het operatief onvruchtbaar maken van een voedster voorkomt nageslacht. Daarnaast heeft het als bijkomend voordeel dat het ook het ontstaan van baarmoederkanker op latere leeftijd voorkomt. Baarmoederkanker is een vaak voorkomende en ernstige aandoening bij niet gesteriliseerde voedsters. Ook vrouwtjeskonijnen kunnen territoriumgedrag vertonen tegenover andere konijnen en tegen mensen! Dit is vaak het duidelijkst tijdens een schijnzwangerschap. Ook dit voorkomt u met sterilisatie. 

Heeft u een ram en een voedster, haal ze dan tijdig uit elkaar tot u een van beide of beiden heeft laten castreren. Houd er wel rekening mee dat  een ram na de castratie nog maximaal 6 weken vruchtbaar is!

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom heeft veel ervaring met operatie's van konijnen. We zorgen dat uw konijn een veilige narcose krijgt, niet afkoelt tijdens de operatie, zuurstof krijgt tijdens de ingreep en we zorgen voor goede post-operatieve zorg.