Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie hond

Laparoscopie (ook wel kijkoperatie genoemd) is een operatietechniek die op een aantal punten een verfijning is ten opzichte van de traditionele manier van opereren. De hond wordt met behulp van een kleine camera geopereerd in de buik. Er is dus geen grote snede nodig, maar slechts 2 kleine sneetjes om de camera en een tangetje in de buik te brengen.

Wat zijn de voordelen van een Laparoscopische sterilisatie?

  • 2 kleine gaatjes van ongeveer 5 mm in plaats van 1 grote snee.  Dankzij het gebruik van de camera is het zicht in de buik ook veel beter dan bij een traditionele operatie. Dit komt omdat de dierenarts met de traditionele operatie met een zo klein mogelijke snede van buitenaf een beperkt zicht heeft op de buikorganen. Met de laparoscopische operatie ligt de eierstok vrij in beeld. Ook geeft het een beeld van de andere organen in de buik zoals de lever, milt en blaas.
  • Minder kans op complicaties zoals infectie of nabloeden. Wanneer er een nabloeding optreedt, wordt deze altijd direct gesignaleerd.
  • De hond herstelt snel en zal minder wondpijn ervaren.
  • Er is geen kap en meestal geen romper nodig, omdat de kleine wondjes minder irritatie geven.

Wat zijn de mogelijke nadelen van een laparoscopische sterilisatie?

Ten opzichte van de traditionele operatie zijn er voor de hond niet méér nadelen bij een laparoscopische operatie. Wanneer er tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder vergroot of afwijkend is, dan moet er alsnog op de traditionele wijze geopereerd worden.  Daarom is de laparoscopische techniek met name geschikt voor jonge honden die nog niet, of slechts één keer loops zijn geweest.

Prijs

De gebruikte apparatuur is geavanceerd en kostbaar en de dierenarts die de operatie uitvoert heeft daarvoor extra training nodig. Daarom is de prijs van een laparoscopische operatie hoger dan bij de traditionele methode. Wilt u een kostenraming voor laparoscopische operatie van uw hond? neem dan gerust contact op met onze praktijk.

Kunnen we alle honden laparoscopisch steriliseren?

De laparoscopische sterilisatie is mogelijk bij honden die meer dan 10 kg wegen en die nog niet of slechts één enkele keer loops zijn geweest.