Wormen, teken en vlooien

Huisdieren hebben last van parasieten die op (ectoparasieten) of in het lichaam (endoparasieten) van het dier kunnen zitten. Deze parasieten kunnen zowel voor de kat als voor de mens vervelend zijn. Als praktijk volgen we de richtlijnen die de ESCCAP (european scientific counsel companion animal parasites) hiervoor heeft opgesteld (www.esccap.nl).  Zij hebben alle actuele kennis en onderzoeken gebundeld en geven een gedegen advies. Gelukkig zijn er recent verschillende goede middelen op de markt gekomen die parasieten doeltreffend kunnen bestrijden. Wij adviseren u graag!

Wormen

Worminfecties bij katten kunnen optreden door het eten van of likken aan ontlasting van besmette honden of katten. Ook rauw vlees/vis, slakken, vlooien, bepaalde insecten en muizen kunnen wormeieren overdragen. Kittens kunnen ook door de moedermelk besmet raken. Helaas zien we niet makkelijk van buitenaf of uw huisdier wormen heeft. Bij heftige worminfecties kan een kat wormen braken of uitpoepen maar in de meeste gevallen zien we niets. Wormeitjes kunnen wel bij microscopisch onderzoek gezien worden. Mede omdat een worminfectie een zoönose is ( dat wil zeggen een aandoening die van dieren op mensen kan overgaan), is het van belang uw kat preventief tegen wormen te behandelen.

Ons advies is 4 x per jaar te ontwormen.  Wij adviseren kittens vaker te ontwormen volgens het volgende schema: 4,6 en 8 weken en 3,4,5 en 6 maanden leeftijd.

Vlooien

Vlooien geven jeuk en huidirritatie. Elke volwassen vrouwelijke vlo legt 100 eitjes per dag. Deze eitjes rollen uit de vacht en vallen op de grond in de omgeving van uw kat. Bij een forse vloinfectie in huis kunnen vlooien ook mensen bijten. Vaak zien we dan kleine rode jeukende plekjes rond de enkels. Goede vlobestrijding bij de kat kan door middel van druppels in de nek of tabletten. Als er al sprake is van een vloinfectie moet de omgeving ook stevig aangepakt worden door dagelijks stofzuigen, kleden in de was, enzovoorts.

Teken

Teken en de ziekten die ze over kunnen brengen staan fors in de belangstelling. Wij doen als praktijk mee aan de aktie Tickbusters. Hiermee kunnen we goed op de hoogte blijven van de soorten teken die er in onze woonomgeving zijn en de infectieziekten die ze bij zich hebben. Heeft u een teek bij uw huisdier gesignaleerd, lever die dan in. Wij zorgen voor de rest!

Uw kat kan een teek buiten oplopen in laag struikgewas. Als u een teek ziet bij uw kat kunt u deze met een draaiende beweging verwijderen en daarna het wondje ontsmetten.

Wilt u advies over wormen-, vlooien- en tekenbestrijding? Neem dan gerust contact met ons op, of kom aan de balie voor effectieve parasietenbestrijding en advies op maat.