Wormen, teken en vlooien

Huisdieren hebben last van parasieten die op (ectoparasieten) of in het lichaam (endoparasieten) van het dier kunnen zitten. Parasieten kunnen zowel voor de hond als voor de mens vervelend zijn. Als praktijk volgen we de richtlijnen die de ESCCAP (european scientific counsel companion animal parasites) hiervoor heeft opgesteld (www.esccap.nl).  Zij hebben alle actuele kennis en onderzoeken gebundeld en geven een gedegen advies. Gelukkig zijn er recent verschillende goede middelen op de markt gekomen die parasieten doeltreffend kunnen bestrijden. Wij adviseren u graag!

Wormen

Worminfecties bij honden kunnen optreden door het eten van of likken aan ontlasting van besmette honden of katten. Ook rauw vlees/vis, slakken, vlooien, bepaalde insecten en muizen kunnen wormeieren overdragen. Pups kunnen in de baarmoeder of door de moedermelk besmet raken. Helaas zien we niet makkelijk van buitenaf of uw huisdier wordmen heeft. Bij heftige worminfectie's kan een hond wormen braken of uitpoepen, maar in de meeste gevallen zien we niets. Wormeitjes kunnen wel bij microscopisch onderzoek gezien worden.  Mede omdat een worminfectie een zoönose is (dat wil zeggen een aandoening die van dieren op mensen kan overgaan), is het van belang uw hond preventief tegen wormen te behandelen.

Ons advies is 4 x per jaar te ontwormen.  Wij adviseren puppies vaker te ontwormen volgens het volgende schema: 2,4,6,8 weken en 3,4,5 en 6 maanden leeftijd.

Vlooien

Vlooien geven jeuk en huidirritatie. Elke volwassen vrouwelijke vlo legt 100 eitjes per dag. Deze eitjes rollen uit de vacht en vallen op de grond in de omgeving van uw hond. Bij een forse vloinfectie in huis kunnen vlooien ook mensen bijten. Vaak zien we dan kleine rode jeukende plekjes rond de enkels. Goede vlobestrijding bij de hond kan door middel van druppels in de nek of tabletten. Er is sinds kort een nieuwe smakelijke tablet beschikbaar die 3 maanden lang tegen vlooien en teken werkt. Wij zijn erg tevreden over de resultaten van deze nieuwe tablet. Als er al sprake is van een vloinfectie moet de omgeving van de hond ook stevig aangepakt worden met dagelijks stofzuigen, kleden in de was enzovoorts.

Teken

Teken en de ziekten die ze over kunnen brengen staan fors in de belangstelling. Wij doen als praktijk mee aan de aktie Tickbusters. Hiermee kunnen we goed op de hoogte blijven van de soorten teken die er in onze woonomgeving zijn en de infectieziekten die ze bij zich hebben. Heeft u een teek bij uw huisdier gesignaleerd, lever die dan in. Wij zorgen voor de rest!

Uw hond kan een teek oplopen tjidens een wandeling in het bos of door laag struikgewas. Teken geven huidirritatie en kunnen ook ernstige ziekten overbrengen. Als u een teek ziet bij uw hond kunt u deze met een draaiende beweging verwijderen en daarna moet het wondje ontsmet worden. Liever voorkomen we teken natuurlijk! Er bestaan druppels voor op de huid en een er is een tablet die 3 maanden werkt.

Wilt u advies over wormen-, vlooien- en tekenbestrijding? Neem dan gerust contact met ons op, of kom aan de balie voor effectieve parasietenbestrijding en advies op maat.