Geboorte beperking bij de kat

Castratie van de kater

Wilt u uw kater niet voor de fokkerij inzetten, dan is het verstandig hem te laten castreren. Met castratie voorkomt u niet alleen dat er nestjes worden voortgebracht, u voorkomt ook sproeigedrag in huis. Niet-gecastreerde katers sproeien om hun territorium af te bakenen. Wanneer u merkt dat een kater begint met sproeien, kunt u het beste direct een afspraak maken voor castratie. U herkent dit sproeien aan een sterke urinegeur. Als u uw kater op 6 maanden leeftijd laat castreren, bent u het sproeien meestal voor. Daarnaast heeft een kater in het voortplantingsseizoen de neiging om te gaan zwerven en hierbij raakt hij vaak verwikkeld in vechtpartijen met alle gevolgen van dien, of kan hij kwijt raken.

Het nadeel van castratie kan zijn, dat uw kater in gewicht toeneemt. Door een goed voedingspatroon is dit te voorkomen. Wij geven u graag advies hierover. 

Wij adviseren om de kater vanaf een leeftijd van 6 maanden te laten castreren. In het geval van sproeigedrag adviseren we, in overleg met de dierenarts, een kater eerder te laten castreren.

 

Geboortebeperking bij de poes

Mocht u geen nestje willen, dan is sterilisatie van uw poes te adviseren. De eerste krolsheid treedt op tussen de 6 en 9 maanden leeftijd en de krolsheid zal zich in het voorjaar en zomer elke 3 weken herhalen. Een sterilisatie voordat de poes 1 jaar is, heeft als bijkomend voordeel dat er veel minder kans is op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd. Wat in de voksmond een sterilisatie van de poes genoemd wordt, is eigenlijk een castratie omdat de eierstokken en indien nodig de baarmoeder verwijderd worden. 

Aan het geven van de pil als geboortebeperking kleven veel nadelen, daarom adviseren wij een operatie. Bij de operatie worden de eierstokken en, alleen indien nodig, de baarmoeder verwijderd. Wij adviseren uw poes te steriliseren vanaf de leeftijd van 6 maanden. 

 

Brengt u uw poes of kater voor operatie, dan wordt zij/hij natuurlijk eerst goed nagekeken.Wij gebruiken veilige en moderne narcose methodes.  U mag uw kat dezelfde dag ophalen, met uitgebreide instructie's voor een goede narzorg en zonodig medicatie.