Encephalitozoon Cuniculi

Wat is E. cuniculi?

Encephalitozoon cuniculi is een protozoaire ziekte. Een protozo is een heel klein organisme dat iets groter is dan een bacterie. Het is een ééncellig organisme en deze kun je niet met het blote oog zien. Om zich te vermeerderen heeft het een gastheer (het konijn) nodig. Het kan overleven buiten het lichaam in de vorm van een spore, bij 4 graden celsius minder dan 1 week. Bij warmere omstandigheden (22 graden) en vochtig weer wel een paar weken.

Levenscyclus van E. cuniculi

Na een besmetting worden de E. cuniculi parasieten in het lichaam opgenomen. Deze hoeven niet direct ziekteverschijnselen te veroorzaken. Als er stress optreedt in het leven van een geïnfecteerd konijn dan kunnen de parasieten uit de rustfase komen en overgaan naar het ziektestadium. Hierbij gaan de parasieten zich sterk vermeerderen en ontstaat er een ontstekingsreactie van het lichaam.

E. cuniculi verschijnselen:

We krijgen vaak patiënten met E. cuniculi verschijnselen in onze praktijk aangeboden. Deze symptomen uiten zich als volgt:

1. Hersenproblemen: scheve kop of tollen om de lengteas

2. Achterhandsproblemen: slappe of verlamde achterpoten

3. Blaas- of nierproblemen: urine lekken en/of veel drinken en plassen

4. Oogproblemen zoals lensverkleuringen, verdikkingen in het oog

5. Vermageren zonder aanwijsbare oorzaak

Bij welke leeftijd komt het voor?

We zien de aandoening vaker bij volwassen en oudere konijnen dan bij jonge konijntjes en vaak na een periode van stress, zoals een operatie, verhuizing of het doormaken van een andere ziekte zoals gebitsproblemen.

Zoönose

Er wordt gesproken van een zoönose omdat een infectie met E. cuniculi ook bij mensen kan voorkomen. Gelukkig zijn gezonde mensen niet vatbaar voor de aandoening, alleen mensen waarbij de weerstand sterk verminderd is.

Hoe toon je deze ziekte aan?

Vaak is de diagnose te stellen door de symptomen en een goed onderzoek van het konijn door de dierenarts. Er is ook een bloedtest voor het konijn beschikbaar die antilichamen tegen E. cuniculi kan aantonen. Een konijn kan echter ook een afwijkende uitslag hebben terwijl de infectie niet op dat moment de oorzaak is van de klachten. De antilichamen werden bij 71 % van de zieke konijnen, maar ook bij 46 % van de gezonde konijnen gevonden.

Hoe behandelen we de ziekte E. cuniculi?

Wacht geen weken of maanden: Als we de behandeling snel beginnen, is de kans op herstel beter!
Zorg dat een konijn met verschijnselen van E. cuniculi zo snel mogelijk behandeld wordt met medicijnen om E. cuniculi tegen te gaan en eventuele zwelling in zenuwweefsel af te remmen.