Fokken met katten

Een nestje kittens is natuurlijk erg leuk!

Voordat u besluit om uw kat te laten dekken, is het goed om een aantal zaken te overwegen.

Er  is een overschot aan katten en de asiels  zitten vol met dieren die een nieuw thuis zoeken. Het is belangrijk dat u zeker weet dat de kittens een goed huis krijgen, voordat u uw poes laat dekken.

Voor het fokken met raskatten gelden regels. Deze regels kunt u navragen bij de rasvereniging. Het is vaak verplicht uw kat voor de dekking te laten testen op de bij het ras veel voorkomende aandoeningen. Dit voorkomt dat er bepaalde erfelijke problemen doorgegeven worden aan het nageslacht.  Deze testen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een echo van hart of nieren en/of een DNA test  Daarnaast is het verplicht uw kat te laten testen op overdraagbare virussen zoals FIV (kattenaids) en Felv (katten leukemie virus). 

Het is verstandig alleen met gezonde en sociale katten te fokken.

Zorg dat uw kat voor de  dekking goed gevaccineerd en ontwormd is!

Als de dagen langer worden  worden poezen weer krols. Wanneer de poes niet gedekt wordt, zal ze 3 weken later weer krols worden. 

Een poes draagt gemiddeld 63 dagen. Als ze een klein aantal kittens draagt, kan dit enkele dagen langer duren. Als de poes vier weken drachtig is, kunnen we met behulp van echografie (zie onder echografie) vaststellen of ze drachtig is. Altijd weer een spannend moment!


Geef de poes met name in de laatste periode van de dracht wat vaker en energierijker voer.

Voor een vlotte bevalling is rust van groot belang!  Zoek dus een rustig plekje uit waar de poes zich op haar gemak voelt. Installeer daar een werpkist als ‘kraambed’. Isoleer de bodem en bedek hem bijvoorbeeld met kranten. Voorkom dat de pasgeboren, natte kittens te snel afkoelen door een warmtelamp op te hangen. Is uw poes bijna uitgerekend dan horen we dit graag. Zo kunnen we u tips en adviezen geven.

Let op! Raadpleeg uw dierenarts als:

  • De kat 2 dagen over tijd is;
  • Ze donkergroen of stinkend vloeit;
  • Er na 30 minuten krachtige buikpers geen kitten komt;
  • De kat na de geboorte onrustig blijft (misschien is er nog een kitten of een nageboorte achtergebleven of dreigt er een ontsteking van de melkklieren).

Weeg de kittens de eerste tijd dagelijks en let op levendigheid. Dit zijn goede graadmeters voor de gezondheid van de kittens.

Kittens moeten op 4, 6 en 8 weken ontwormd worden en daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn. Op 9 en 12 weken worden kittens gevaccineerd om een goede bescherming tegen katten- en niesziekte op te bouwen.

Geniet vooral van het nestje!

Wij begeleiden u graag in het hele traject van de keuze voor een nestje, de dekking, de bevalling en een goede zorg voor de kittens. 

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.