Jaarlijkse check hond

Een jaarlijkse check is voor uw hond erg belangrijk! Bij dit bezoek wordt uw huisdier nauwkeurig onderzocht. Hierbij worden de oren en de huid aan een grondige inspectie onderworpen en ook het gebit wordt bekeken (zie onder gebitsverzorging). Verder worden hart en longen beluisterd en zal er op ‘bultjes’ worden gelet. Ook mag u een advies over de preventie/behandeling van parasieten (vlooien, teken, wormen, e.d.) verwachten. En last but not least….ieder huisdier gaat bij ons op de weegschaal! Het optimale gewicht is voor uw huisdier binnen handbereik en van essentieel belang voor een lang en gezond leven. 

Vaccinaties

Elk jaar ontvangt u van ons een oproep om uw huisdier te laten vaccineren. Maar waar vaccineren we eigenlijk tegen en is het allemaal wel zo nodig? Na een vaccinatie maakt uw huisdier antistoffen tegen de gevaccineerde ziekten aan. Mocht uw huisdier daarna in contact komen met een van de gevaccineerde virusziekten, dan heeft uw huisdier weerstand opgebouwd en zal hij niet of minder ernstig ziek worden. Uw huisdier is dan gedurende een bepaalde periode beschermd tegen deze virusziekten.

Wij vaccineren op maat. 

Dit wil zeggen dat we in overleg met u, als eigenaar, bekijken welke bescherming uw hond nodig heeft. 

Het beste tijdstip voor een vaccinatie hangt van verschillende factoren af. Bepaalde ziekten komen vooral bij jonge honden voor, andere bij honden van elke leeftijd.

Jonge dieren reageren anders op vaccinatie dan oudere dieren.

Jonge dieren worden tot een bepaalde leeftijd beschermd door antilichamen verkregen via de moedermelk.

Er bestaan verschillende virusziekten.

Er bestaan ook verschillen tussen de eigenschappen van de verschillende vaccins.

Onder bepaalde omstandigheden zijn de risico’s op besmetting hoger, bv pension/kennel of uitlaatservice.

Bepaalde vaccinaties zijn verplicht, bv rabiës vaccinatie voor het buitenland. Bepaalde vaccinaties zijn geïndiceerd bij een bezoek aan zuid Europa, bv leishmania.

Dit zijn allemaal redenen waarom het niet mogelijk is om één alles omvattend vaccinatie advies te geven. Voor elk huisdier kan dit verschillend zijn. Maatwerk dus!

Het aantal ziekten waartegen gevaccineerd kan worden neemt steeds meer toe. Gelukkig kunnen vaccins tegen verschillende ziekteverwekkers vaak worden gecombineerd. Hierdoor is het mogelijk om uw huisdier met 1 prik tegen meerdere ziekteverwekkers te beschermen.

Waar vaccineren we tegen?

Hondenziekte

Hondenziekte komt het meest voor bij jonge dieren. Niet alleen honden maar ook wolven, fretten en nertsen zijn hier gevoelig voor. De ziekte openbaart zich door de verschijnselen koorts, ontsteking van oogleden en neusslijmvlies, hoesten en diarree. Meestal zijn de dieren erg ziek. Ze kunnen, zelfs ondanks een goede behandeling, dood gaan.

Parvo

Het woord Parvo betekent klein. Het parvovirus is ten opzichte van veel andere virussen erg klein. Dat kan niet gezegd worden voor het ziekteverwekkende vermogen van dit virus. Een parvovirus besmetting bij de hond wordt gekenmerkt door het optreden van ernstige, bloederige diarree en braken. Dit leid tot verlies van veel vocht waardoor uitdroging ontstaat. Tevens gaat het parvo virus gepaard met een sterk afgenomen afweer tegen andere ziekten. Het parvo virus kan een jaar overleven in de omgeving en dit kan steeds weer tot herbesmetting leiden.

Besmettelijke leverziekte (Adenovirus)

Besmettelijke leverziekte wordt veroorzaakt door een adenovirus dat in het lichaam allerlei schadelijke effecten veroorzaakt. Het belangrijkste probleem is een ontsteking van de lever. De ziekteverschijnselen zijn niet altijd even duidelijk, waardoor meestal een laboratoriumonderzoek nodig is om de diagnose te kunnen stellen. De ziekte kan bij dieren van alle leeftijden voorkomen.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij uw hond kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste en beruchtste, maar ook andere verschijningsvormen van leptospirose zijn beschreven. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (een ziekte die dit kan, heet zoönose) is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst. Tot voor kort veroorzaakten vooral de twee serogroepen canicola en icterohaemorrhagiae ziektegevallen in West-Europa. De oudere vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Steeds vaker echter, worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen behorend tot de serogroepen australis en grippotyphosa. De huidige vaccins beschermen hier niet tegen. Bredere bescherming is dus noodzakelijk! Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe serogroepen van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar. Deze L4 vaccinatie dient de eerste keer na 4 weken herhaald te worden. Pas dan beschermt het vaccin voor een jaar lang.

Kennelhoest

Bij deze ziekte spelen zowel bacteriën als virussen een rol. Kennelhoest treedt meestal op nadat een hond intensief in contact is geweest met andere honden. Enkele dagen later krijgt de hond een droge, hardnekkige hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken. Deze verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden.

Hondsdolheid (Rabiës)

In Nederland komt rabiës gelukkig maar heel af en toe voor, maar in een aantal Europese landen is het een groot probleem. Mensen en dieren gaan vrijwel zonder uitzondering dood binnen 7 dagen nadat de verschijnselen zich openbaren. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van de verschijnselen kan echter maanden in beslag nemen. Hondsdolheid tast de hersenen aan en geeft gedragsverandering. Omdat deze ziekte ook besmettelijk is voor mensen geldt het advies om dode honden, vossen en vleermuizen niet met blote handen aan te raken en ze voor onderzoek aan te bieden. Meestal brengen honden door middel van speeksel de infectie over op de mens. Een rabiës vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland gegeven worden. Deze vaccinatie blijft 3 jaar geldig.

Voorbeeld vaccinatie schema voor de hond: