Teken

Hoe sneller eruit, hoe beter
Het stikt weer van de teken dit jaar en het wordt alleen maar erger, dus opgepast, zegt dierenarts Herman Aa.

In Nederland zijn vorig jaar zeker vier honden overleden aan de door de dermacentorteek overgebrachte ziekteverwekker Babesiosis canis. Deze teek, die eigenlijk in de tropen thuishoort, komt dus blijkbaar nu ook hier af en toe voor.  Dat zijn geen berichten waar we vrolijk van worden. Alleen deze van oorsprong tropische dermacentorteek bevat soms de voor honden dodelijke ziekteverwekker Babesia canis. Een vaccinatie hiertegen is mogelijk.

Een goede tekenbestrijding is essentieel, ook om de ziekte van Lyme te bestrijden, maar helaas niet altijd even makkelijk. 
Mensen en dieren worden door volwassen teken gestoken/gebeten, maar veel vaker door de nymfen, die veel kleiner zijn. 
Vooral in voor- en najaar zijn ze actief. 
Zie www.teek-care.nl

Teken wachten hun gastheren op, hangend aan twijgjes en grashalmen of hoge planten. Tijdens droge perioden hebben ze een tekort aan water en kruipen ze in de bodem om vocht op te nemen. Ze houden dan ook van een terreintype met een vochtige strooisellaag. 
Het duurt een tijdje voordat een teek zich heeft vastgezet. 
Dit doen ze met behulp van een cementlaagje. 
De zuigsnuit werkt zich daarbij diep in de huid en 8 uur daarna wordt speeksel van de teek in de wond en dus in het bloed gespoten. 
Wanneer een teek vóór die tijd wordt verwijderd zal er geen probleem ontstaan. 
Het is dus verstandig altijd een tekenpen of de tekenlasso mee te nemen, zodat de teek direct verwijderd kan worden, maar desnoods kunt u de teek eruit krabben met de nagel. Als dat binnen 8 uur gebeurt, kan er niets misgaan. 
Nooit de teek vooraf ’verdoven’ met alcohol, brandende sigarettenpeuken etc. want dan raakt-ie ’in de stress’ en gooit-ie als in een shockreactie alle gifstoffen uit zijn lijf in uw lijf, of in dat van uw huisdier. 
Ook als u nooit een teek hebt gezien, maar wel plotseling een grote ronde rode vlek krijgt (30% van de beten door een besmette teek), moet u snel naar de dokter ermee. 
Dierenarts en dierenwinkel hebben goede preventieve middelen tegen teken voor hond en kat. 
En voor uzelf: goede beschermende kleding in de bossen en goed controleren iedere dag, ook in uw weelderige haardos.
En hebt u een teek - haal hem eruit met een goede tekentang of - lasso en Test en Bewaar de Teek
Zie ook www.teken-test.nl 
Herman Aa