Kies een pup met zorg

 

Hoed u voor malafide fokkers
Ze lijken niet weg te slaan: de malafide hondenhandelaren die grof geld verdienen aan het fokken van zogenaamde rashonden en die u, die op zoek bent naar een echte pup met papieren, een misbakseltje meegeven. Hoe kunt u zich daartegen wapenen als hondenbezitter in spe? We vroegen het aan dierenarts Herman Aa en aan Rien Grift van de buldogvereniging Bulldogsonline.
De Engelse buldog is een voorbeeld van een hond die door eindeloos fokken kwetsbaar is geworden. Deze hond is zeker niet per definitie een slecht of ongezond ras, maar de hobbyfokkers zijn bezig het ras te verzieken, zegt Rien Grift.

Neus
Hij erkent dat bij de Engelse buldog een groter risico bestaat op problemen door fokken. „Deze hond wordt om zijn uiterlijk gefokt, dat mettertijd steeds belangrijker wordt. De neus moest bijvoorbeeld steeds platter worden. Nu wordt er weer meer gelet op de standaard”, zegt hij. „Vooral in de Oost-Europese landen gaat het maar door, omdat het bij die handelaren alleen om geld draait. Dan hebben mensen een weekje zo’n hondje in huis en dan blijkt hij opeens een afwijking te hebben. Een drama natuurlijk. Niet alleen zielig voor het hondje, maar ook voor het gezin.”

 

Het is dus belangrijk dat de pup uit een goed nest komt. Maar hoe weet u of dat zo is? Ergens dit jaar zal het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren op poten worden gezet, vertelt dierenarts Herman Aa. Minister Veerman (Landbouw) heeft vorig jaar een startsubsidie verstrekt. De particulier zal bij dit LICG alles te weten kunnen komen over de aanschaf van een huisdier. 
Ook buigt de gezelschapsdierensector zich over een keurmerk voor handel en fokkerij. Daarmee zou het voor de consument makkelijker worden een keuze te maken. 
Maar zover is het nog niet. Nu moet u nog te rade gaan bij rasverenigingen of bij de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Amsterdam. Zij kunnen u inlichten over erkende fokkers.

 

   Tips
 „Zolang wettelijk nog niet alles goed is geregeld, zoals het verplicht stellen van een Europees dierenpaspoort, het chippen en de aanmelding bij een erkende rasvereniging, kunt u best nog wat tips gebruiken”, vindt Herman Aa. Hij en Rien Grift van Bulldogsonline putten daarbij uit hun ervaring.Stel: u wilt een hondje, ook voor uw kinderen. Hoe pakt u dat aan? U heeft overlegd: nemen we een herder of toch maar een teckel? Herman Aa raadt u aan advies te vragen aan de dierenarts of bij de rasverenigingen: „Zij zijn op de hoogte van de raskenmerken, ook in het gedrag, en van de kwalen die veel bij bepaalde rassen voorkomen.

 Zo kunnen zij u al helemaal aan het begin voor een verkeerde keus behoeden.” Het wordt een Engelse buldog, want die past het best bij u en u vindt die hond het mooist. Rien Grift vindt het belangrijk dat u zich goed oriënteert op dit soort hond. Hij waarschuwt: „Ook al hoor je het vaak anders, het is een eigenwijze hond, u moet zich afvragen: wat moet ik voor mijn hond laten, en wat krijg ik ervoor terug?” 
Maar u blijft bij uw keuze. Dan moet u eens op uw gemak een kijkje gaan nemen bij de verschillende fokkers, zegt Grift. 
„Hoe ziet het eruit? Verzorgd of vies? Is de fokker openhartig of terughoudend met informatie over het nest? Laat hij alle dieren zien of komt hij met één pup aanzetten? Als u ook maar even denkt dat er iets niet klopt, ga dan niet met hem in zee.”
Ga tijdens deze oriëntatieperiode vooral niet kijken naar een nest! U bent onmiddellijk verliefd op zo’n hoopje hond en dat is natuurlijk funest voor het gezonde verstand.

Foute boel
U hebt een goede fokker gevonden, waarmee het (heel belangrijk!) klikt en u hebt daar een hondje uitgezocht. Als het een week of acht oud is, kunt u het beestje ophalen. 
De Raad van Beheer stuurt na acht maanden de papieren die horen bij een bonafide gefokt hondje naar u op. Dus als u ergens een hondje vindt dat u meteen meekrijgt met een mooi papiertje met een stamboom erop, dan weet u zeker dat het foute boel is.
Herman Aa raadt u aan een aankoopverklaring te vragen. Daarop moet dan vermeld staan dat de pup binnen 24 tot 48 uur kan worden teruggegeven als er bij onderzoek door de dierenarts afwijkingen worden geconstateerd.

• www.dierenboekenonline.nl (adviezen, inclusief het boekje ’Hoera! Wij hebben een hond!’) 
• www.dierenrassen.nl 
• www.kennelclub.nl

 28-1-07
STAMBOOM

Tot onze spijt was het artikel ’Kies een pup met zorg’ van vorige week niet geheel up-to-date, waarvoor onze excuses. 
De Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland heeft per 1 november 2006 de stamboomprocedure ingrijpend veranderd. 
Het is binnenkort wél mogelijk dat u direct papieren meekrijgt als u de pup gaat ophalen. 
Zie www.kennelclub.nl