Huisdier mee op vakantie?

Huisdier mee op vakantie?
Inleiding: 
De drie kinderen Beemster uit Rotterdam zeuren hun vader Willem de illustr kop gek: kan herder Max niet mee naar de camping? 
In andere jaren ging Max naar een ’oppasneefje’, maar die is nu zelf het land uit. Willem wil niet voor verrassingen komen te staan en vraagt: waar moet ik rekening mee houden?
Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun hond of kat mee te nemen op reis. 
Dat is – als het type vakantie dat toelaat – natuurlijk prima, maar er zijn wel de nodige zaken waaraan in de voorbereiding aandacht moet worden besteed. Een ’last minute’- vakantie kan het niet worden! 
Zeker als u uw huisdier wilt meenemen naar het buitenland, moet u dat ruim van tevoren met uw dierenarts gaan bespreken. 
Hij beschikt over een actuele lijst waarop per land de invoervoorwaarden staan vermeld en het is verstandig om ruim van tevoren hiernaar te informeren.
 

Inenting
U bent verplicht om minimaal 30 dagen voor vertrek een inenting te laten geven tegen hondsdolheid (rabiës). 
De maximale geldigheidsduur van deze vaccinatie is drie jaar, maar landen buiten de Europese Unie hanteren andere termijnen. Voor landen binnen de EU is het voldoende wanneer de dierenarts de gegevens over de rabiesenting invult in het nieuwe Europese dierenpaspoort, samen met de gezondheidsverklaring.
Als u reisplannen heeft voor Groot-Brittannië, Scandinavië, Australië of NieuwZeeland, is het verstandig om dit al ruim een half jaar van tevoren bij uw dierenarts te melden. 
Voor die landen gelden namelijk aparte en zeer uitgebreide procedures. 
Zo zijn allerlei vergunningen, bloedonderzoeken en diergeneeskundige verklaringen vereist.

Auto
De familie Beemster moet inschikken als ze met de auto op weg gaan: Max moet voldoende ruimte krijgen en zijn plaats moet bovendien veilig zijn in geval van een noodstop.
Sommige dieren hebben last van wagenziekte, maar in overleg met de dierenarts kunnen daarvoor passende tabletten worden gebruikt. 
Oververhitting is het grootste directe gezondheidsrisico in de auto! Honden en katten zijn voor hun warmteregeling afhankelijk van verdamping via de tong (door middel van hijgen) en kunnen niet transpireren. 
In een kleine ruimte zoals een wagen kunnen honden en katten snel oververhit raken, met als ernstigste gevolg een beroerte met fatale afloop. 
Zorg dus voor voldoende ventilatie en laat huisdieren nooit in de auto achter, ook niet als het niet zulk warm weer lijkt te zijn.
Als u met trein of vliegtuig gaat reizen, moet ruim van tevoren worden geïnformeerd naar de vervoersvoorwaarden voor hond of kat.
Misschien zijn er bepaalde modellen transportkooien vereist, waarbij een vervoersmaatschappij eisen kan stellen aan grootte of gewicht van het huisdier. 
Bij vliegreizen moeten dieren soms lang van tevoren naar het ’dierenhotel’ op Schiphol worden gebracht en het kan nodig zijn om voor kalmerende medicijnen te zorgen. 
Houd er rekening mee dat de kosten voor het meenemen van een huisdier relatief hoog zijn.

Medicijnen
Als een hond of kat dagelijks medicijnen moet innemen of op een speciaal dieet staat, moet een voldoende grote voorraad daarvan worden meegenomen. 
Het is lang niet altijd zeker dat dierenartsen in het buitenland over dezelfde producten beschikken.
Houd ook rekening met de bewaarmogelijkheden op reis en op de vakantiebestemming: vooral afwijkende temperatuur en luchtvochtigheid kunnen de kwaliteit van medicijnen of dieet zeer negatief beïnvloeden. 
Neem bij twijfel dan ook contact op met de dierenarts voor advies. 
Zorg ervoor dat naam en dosering van medicijnen goed leesbaar op de verpakking staan en vraag uw dierenarts eventueel om een passende vertaling zodat er bij onverwacht dierenartsbezoek in het buitenland geen misverstanden kunnen ontstaan. 
Bij huisdieren met een wat uitgebreidere ziektegeschiedenis is het verstandig een korte samenvatting daarvan mee te nemen: indien mogelijk in de taal van het vakantieland, maar in ieder geval in het Engels.

Klimaat
Ten slotte is het altijd verstandig om van tevoren met de dierenarts te overleggen of reeds bestaande aandoeningen zouden kunnen verergeren door het reizen of bijvoorbeeld door de klimatologische omstandigheden in het land van bestemming.
Huisdieren die naar het buitenland worden meegenomen, kunnen besmet raken met bepaalde parasitaire aandoeningen. 
Hoewel nooit alle risico’s kunnen worden weggenomen, zijn er inmiddels voor deze aandoeningen die ten zuiden van ons land voorkomen redelijke tot goede preventieve mogelijkheden. 
Het gaat bijvoorbeeld om babesiose en leishmaniose.

 

• Dierenarts Herman Aa 
…adviezen…

BABESIOSE 
Babesiose is een bloedziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia canis. 
Die wordt overgebracht door bepaalde tekensoorten uit het Middellandse Zeegebied, maar heeft zich verspreid naar het noorden en is al waargenomen in ons eigen land. Katten zijn niet gevoelig voor deze infectie, maar honden worden ernstig ziek: hoge koorts met een snelle bloedafbraak. 
Er zijn medicijnen beschikbaar, maar desondanks is het sterfterisico groot. 
Babesiose is te voorkomen door tekenbestrijding en vaccinatie. 

LEISHMANIOSE 
Leishmaniose wordt veroorzaakt door de parasiet Leishmania donovani, die wordt aangetroffen in de landen rond de Middellandse Zee. 
De parasiet wordt overgebracht door zandvliegjes. 
De enig mogelijke preventie is ervoor te zorgen dat honden niet door de zandvliegjes worden gebeten. 
Overdag houden deze vliegjes zich verscholen, maar rond zonsondergang komen zij te voorschijn; het kan dus zinvol zijn honden vanaf dat moment binnen te houden. 
Daarnaast heeft de dierenarts tekenbanden beschikbaar die ook bescherming bieden tegen zandvliegjes.