Gefladder ’dopjes’
Vraag:
Wij hebben vier katten waarvan vooral de twee vrouwtjes echte jagers zijn.
Ze zitten in ieder geval úren in de kippenren te loeren op muisjes en komen helaas ook wel eens met een muisje of een vogel thuis, hoewel ik probeer dat muizen- en vogelleed zoveel mogelijk te beperken.
Op die katten na is onze tuin ideaal voor vogels, omdat we veel struweel en struiken hebben en voer en water, omdat er ook nog een paar kippetjes rondscharrelen.
Maar nu komt het: Op dit moment wemelt het er van de (merel) jongen (dopjes noemt mijn zusje ze) die in onze tuin belanden en gevoerd worden.
En hun ouders vestigen daar ook nog de aandacht op door tijdens het voeren heel veel kabaal te maken.
De dopjes zijn ook best makkelijk te pakken.
Het valt me op – en niet voor het eerst – dat geen van de katten echt op die mereldopjes jaagt.
Nu zijn de vogelouders bepaald niet mis als ze hun jongen verdedigen.
Toch lijkt het niet zozeer dat de katten daardoor afgeschrikt worden als wel dat ze de jonkies ontzien.
Het is namelijk niet zo dat ze het gedoe negeren, maar aan de andere kant gaan ze gewoon niet op de vogeltjes af.
Zou het kunnen zijn dat ze niet op jongen jagen voordat die wat groter zijn?
Hoort dat bij het kattenjachtreglement, hun gedragscode?
Of schrijf ik nu menselijke trekjes toe aan mijn katten?
Jannie van Rijswijk
Antwoord: Het is wat vreemd, maar katten voelen instinctief aan dat het met de moeder erbij moeilijk is de jongen aan te pakken en daarom blijven ze van ze af. Maar meer nog komt het door het aparte fladdergedrag van de jonkies zelf. Deze bewegingen van de jonkies worden aanvankelijk niet goed begrepen door de kat. Hetzelfde fenomeen zie je bij grote honden die bang zijn voor (te) kleine hondjes en ze daardoor niet durven aan te pakken. Meestal worden de kleine vogeltjes een aantal dagen voordat ze uitvliegen door de kat gegrepen, ook omdat de moeder dan meer en vaker van het nest verdwijnt. Bij de dierenarts en in de winkel zijn producten te krijgen om de kat uit de buurt van het nest te houden. Bijvoorbeeld de ’Weg-uit-mijn-tuin-serie’ in de vorm van capsules in paddestoelvorm met geur, spuitbusjes en takjes met een geurtje. Herman Aa, dierenarts |
• Katten zijn een beetje bang voor grote merels.