Geef uw dieren een stressvrij oudjaar

Angstig gedrag negeren

De laatste week van het jaar breekt aan. Hier en daar wordt er door ’de jeugd’ alvast wat geoefend met vuurwerk, om komende zondag zonder twijfel te culmineren in een knalfestijn. Leuk voor de omstanders, maar onze huisdieren doen we er zeker geen plezier mee.
Wat kunnen we voor ze doen om de oudejaarsavond met zo min mogelijk stress te laten verlopen? Ik geef u graag enkele tips.

Onze honden en katten raken vaak in paniek door vuurwerk, waarschijnlijk associeren ze dit geknal met onweer en bliksem. Vooral zenuwachtige honden reageren er heel sterk op. Soms gaan ze heftig blaffen of janken, maar vaak ook kruipen ze weg onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis.

 
HONDEN
Het is verstandig de hond op zijn eigen vertrouwde plaats te laten liggen en rond oud en nieuw alleen maar aangelijnd uit te laten.
Licht aanlaten en gordijnen dicht (ramen ook) in de kamer waar het huisdier is. Radio of tv kan ook aan, als daar tenminste niet óók geknal op is.
Voor honden die erg paniekerig zijn kunnen kalmerende tabletjes (Calmivet, Vetranquil) of het feromoon DAP als verdamper, die bij de dierenarts kunnen worden gehaald. Niet tot de laatste dag wachten, want de voorraad antivuurwerkpillen bij de dierenarts kan beperkt zijn. 
Vergeet niet het gewicht van de hond door te geven, met het oog op de juiste dosering. Laat uw dierenarts de werking goed uitleggen. 
Als uw hond angstig reageert op vuurwerk, het dier zo veel mogelijk negeren. Door aandacht te geven, belonen we als het ware het angstige gedrag. De volgende keer zal uw huisdier door angstig gedrag weer om aandacht vragen. Daarom doet u als baas – de roedelleider – alsof het knallen en flitsen heel normaal is (dus niet straffen en niet belonen.)


KATTEN
Bij huiskatten zijn de schrikreacties minder duidelijk waarneembaar.
Nogal wat katten raken op de vlucht tijdens vuurwerk. 
Ze moeten altijd binnengehouden worden op oudejaarsdag, bij voorkeur opgesloten in een klein kamertje waar het vertrouwd is of in een afgesloten kooitje in een bekende grotere ruimte. 
Bij katten kan ’Feliway’ worden gebruikt. Dit middel bevat ook specifieke feromonen, een stof die de kat afgeeft met het kopjes geven. De kat gaat zich daardoor op zijn gemak voelen.

PAARDEN 
Als u paarden houdt, is het belangrijk dat u in de stal een licht laat branden. Dan ziet het paard de flitsen van het vuurwerk minder. Bij sommige is zelfs een radio op discosterkte een oplossing.
Vooral paarden moeten kalm gehouden worden, zodat ze niet in paniek raken en zichzelf en andere dieren verwonden. Ook voor hen heeft de dierenarts rustgevende middeltjes die enkele uren lang werkzaam zijn.

VOGELS
Bij vogels een doek over de kooi hangen (gaan vaak slapen of houden zich rustig in het donker).