Blog

Blog

Ik ga op vakantie en ik neem mee.......mijn hond, mijn kat?!

Ik ga op vakantie en ik neem mee.......mijn hond, mijn kat?!

Dus, heeft u de zomervakantie al gepland? Denk dan ook aan uw huisdier! Een tijdige voorbereiding voorkomt onnodige vakantiestress. Blijft uw dier thuis met verzorging door familie of vrienden? Gaat uw dier naar een pension? Of gaat hij mee op vakantie?

Pension

Gaat uw hond of kat naar een pension? Dan is er naast de standaard vaccinaties ook een aanvullende vaccinatie nodig. Deze Bordetella vaccinatie moet minimaal 3 dagen voor aankomst in het pension gegeven worden (sommige pensions eisen een vaccinatie 2 of 3 weken van tevoren). Kies met zorg een pension dat bij uw dier past. Vraag gerust of u eens mag kijken. Vaak is het ook mogelijk uw hond of kat een nacht “op proef” te laten logeren.

 

Mee op vakantie

Wilt u uw huisdier meenemen op vakantie naar het buitenland, houdt u dan rekening met strikte regels voor honden, katten en fretten. Deze verschillen per land. U kunt de regels van uw vakantieland vinden op  www.licg.nl onder “praktisch” en vervolgens “reizen en vakantie”.

De minimale eisen zijn:

Europees paspoort

Identificatiechip

Rabiës (hondsdolheid) vaccinatie, minimaal 3 weken voor vertrek.

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn, zoals een bloedonderzoek dat maanden voor vertrek gedaan moet worden of ontwormen voor vertrek met een verklaring van uw dierenarts. Lees dus, om teleurstelling te voorkomen, de regels tijdig en aandachtig door.

Naast deze wettelijke verplichtingen is het verstandig aanvullende maatregelen te nemen als u met uw dier naar Zuid-Europa gaat. Vanwege het warmere klimaat komen in mediterrane landen andere ziekten voor die gevaarlijk kunnen zijn voor uw hond of kat. De hier besproken aandoeningen zie ik als dierenarts in Nederland regelmatig bij dieren die meegegaan zijn op vakantie. Het is belangrijk om het risico serieus te nemen

Teken

Vanwege het andere klimaat in Zuid Europa komen er ook andere tekensoorten voor. Een van deze tekensoorten kan de parasiet “Babesia” bij zich dragen. Als de teek uw hond bijt zal deze Babesia niet direct overgedragen worden. Dit gebeurt pas na 24 uur. Babesia dringt binnen in de rode bloedcellen en maakt deze kapot. Dit veroorzaakt bloedarmoede en andere symptomen als koorts, bleek tandvlees, rode urine en zelfs zonder behandeling uiteindelijk de dood.

Wilt u teken voorkomen bij uw dier? Zorg dan voor een goede tekenpreventie! Er zijn smakelijke tabletten die 3 maanden werken, een tekenband of druppels.

Hartworm

Hartworm wordt overgedragen door muggen. De volwassen wormen bevinden zich niet in de darmen maar in het hart en de bloedvaten. U kunt zich voorstellen dat dit ernstige klachten (ademhalingsproblemen, hartproblemen en sloomheid) kan geven en zelfs tot de dood kan leiden. U kunt hartworm voorkomen door uw hond of kat tijdens én tot 1 maand na de vakantie maandelijks te behandelen met een speciale ontwormingstablet.

Zandvliegjes

Zandvliegjes zijn op zuid Europese stranden actief, vooral tijdens de schemering. Vermijd het strand dus op dit tijdstip! De zandvliegjes kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. Leishmaniasis is een chronische slepende ziekte die zich kenmerkt door huidproblemen, gewrichtsproblemen en lusteloosheid. Gelukkig kunnen deze zandvliegjes ook geweerd worden.

Vraag onze dierenartsen en assistentes voor de beste preventieve behandeling voor uw dier.

Deel dit blogbericht:

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK