Blog

Blog

Waarom eet een hond of kat eigenlijk gras? En kan het kwaad?

Deze vraag wordt vaak gesteld in de praktijk. Gras eten kan verschillende oorzaken hebben. Het duidt gelukkig meestal niet op tekorten in de voeding. Vooral jonge dieren doen het nogal eens uit nieuwsgierigheid of speelsheid.

Sommige honden hebben ook de neiging om ’s ochtends (voor de eerste maaltijd) bij de wandeling gras te eten. Dit kan wijzen op maagirritatie of misselijkheid. Het eten van gras kan braken opwekken.

De maagzuurproductie komt ’s ochtends op gang in afwachting van het ontbijt dat bij thuiskomst geserveerd gaat worden Dit maagzuur irriteert de wand van de lege maag. De hond probeert dit te neutraliseren door het eten van gras.  Het kan goed helpen om de dagportie voeding te verdelen over 3 of 4 x per dag, waarbij de laatste voeding ‘s avonds voor het naar bed gaan gegeven wordt. Zo zorg je voor een constantere maagvulling en minder irritatie als gevolg van maagzuur.

Katten kunnen gras gaan eten als ze maagirritatie hebben als gevolg van een haarbal. Het gras eten zorgt ervoor dat de kat zijn haarbal uit kan braken. Dit kan echter ook een keerzijde hebben! Een enkele keer kan een grasspriet bij het braken in de keel blijven steken, achter in de neusholte. Dit veroorzaakt kokhalzen en veel slikken. De grasspriet moet dan door een dierenarts, onder narcose,  verwijderd worden. Het is soms ongelooflijk hoe lang de grasspriet is die we uit de keel halen!

Met het eten van gras kunnen honden én katten ook een worminfectieoplopen. Het is verstandig je dier daarom elke 3 maanden te ontwormen.

Als je hond of kat regelmatig gras eet en hierdoor ook braakt is het verstandig je dier goed te laten onderzoeken door een dierenarts. 

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK