Blog

Blog

Over vogelspinnen, slangen en schildpadden.

Over vogelspinnen, slangen en schildpadden.

“Goedemiddag, u spreekt met de assistente van Dierenkliniek Velp-Veluwezoom. Of we ook vogelspinnen behandelen? Dat vraag ik even na….”

De assistente heeft de telefoon in haar hand en komt op mij af: Of we ook een vogelspin kunnen behandelen. Een vogelspin? Die vraag heb ik nog niet eerder gehoord. Maar eigenlijk kijken mijn collega’s en ik nergens meer vreemd van op. We zien bijvoorbeeld regelmatig slangen, baardagamen, schildpadden, vogels en bijzondere knagers.

Bij de meeste reptielen, zoals een baardagaam, weet je als dierenarts wel ongeveer wat je kan verwachten in afmeting, maar bij een slang is het altijd maar de vraag hoe groot hij is. De lengte kan variëren van 20 cm tot 5 meter.  Onlangs kreeg ik een flink exemplaar in de spreekkamer. Ergens tussen de 4 en 5 meter lang en 40 kg zwaar. In een grote katoenen zak.

Gelukkig weten de meeste eigenaren van bijzondere dieren hun huisdier aardig te hanteren, maar toch tel ik snel even hoeveel mensen er in de praktijk aanwezig zijn. Ik heb namelijk altijd geleerd: als een wurgslag je wilt wurgen heb je minimaal 1 persoon per meter nodig om los te komen. We zijn in het totaal met 5 personen in het pand, dus dat komt goed. Een van de assistentes had laatst nog een gouden tip: Stel, een wurgslag wikkelt zich om je heen, ga dan liggen en zet er een koude douche op. (Ik vraag me alleen af hoe je met een wurgslag om je heen een koude douche kan bereiken). Gelukkig zijn al deze nood maatregelen niet nodig bij deze brave slang. Ik ga hem behandelen voor zijn oogprobleem en ik ga ervan uit dat hij snel opknapt!

Het onderzoeken van een schildpad brengt weer hele andere kwaliteiten van de dierenarts naar voren. Rust en geduld! Als je te veel en te snel wilt trekt de schildpad zijn kop en poten in tot binnen het schild. En krijg het er dan nog maar eens uit! Ook al kunnen de meeste schildpadden geen sprintje trekken, toch hebben ze flink sterke spieren. Dan moet je toch heel rustig afwachten tot het diertje weer ontspant……. Een rust moment in de drukke dag van de dierenarts.

En de vogelspin? Daar hebben we geen ervaring mee. En gifslangen behandelen we niet. Verder hebben we volop ervaring in het behandelen van bijzondere dieren die in huis gehouden worden zoals reptielen, vogels, schildpadden enzovoorts.

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK