Blog

Blog

Iene-miene-mutte. 2 poezen met een bijzondere hobby.

Iene-miene-mutte. 2 poezen met een bijzondere hobby.

2 poezen uit hetzelfde huis houden er een bijzondere hobby op na. Ze houden van spelen met lint, touw en alles wat er op lijkt. De eigenaresse weet dit inmiddels dus alles wordt zeer nauwkeurig opgeruimd.

Maar katten zijn slim, heel slim. Ze maken kasten en bakjes moeiteloos open! Op het moment dat de eigenaresse thuis komt vindt ze in huis de sporen van een middagje spelplezier met lint. Gelukkig weet ze hoeveel er nog op de rol zat, maar helaas wordt er al snel duidelijk dat er meer dan 1 meter lint mist.

Als katten lint of touw eten komt dit er een enkele keer normaal uit, maar meestal geeft het in de dunne darm problemen. Door de bewegingen van de darmwand stropen de darmen vaak op over het lint. Er ontstaan harmonicaplooien van de darmwand over het lint. Het lint snijdt in de darmwand en kan zelfs tot perforatie (kapotscheuren) van de darmwand leiden. Met alle vreselijk gevolgen van dien.

Nu weer terug naar deze 2 poezen. We willen natuurlijk voorkomen dat de katten levensbedreigend ziek worden. Maar wie van de 2 heeft het lint opgegeten? Het lint zelf is niet zichtbaar op röntgenfoto’s. Als het de darmen opstroopt kan dit opstropen wel zichtbaar zijn op röntgenfoto’s, echter dit stadium wil ik het liefste vóór zijn!

Ik besluit röntgenfoto’s te maken van beide poezen. Beide laten geen harmonica zien. Maar de ene buik is gevoeliger bij voelen én op de röntgenfoto vertonen de darmen een wat onrustiger beeld en meer gasvorming. Deze poes is de hoofdverdachte en wordt geopereerd. En dat is maar goed ook! Ik verwijder een lang stuk lint uit de darmen. Dat moet toch een stuk prettiger aanvoelen.

Hebben beide poezendames er iets van geleerd? Helaas niet. Alles gaat nu achter slot en grendel in huis. En laten we nu maar hopen dat ze geen sloten gaan openen.

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK