Blog

Blog

Een ratje met rode tranen

Een ratje met rode tranen

Een van de redenen dat mijn vak als dierenarts zo interessant en afwisselend is, zijn de verschillen tussen de diersoorten. Een kat is geen hond, een konijn geen rat en een schildpad geen slang. Dat klinkt natuurlijk voor de hand liggend. Maar naast uiterlijke verschillen zijn er verschillen in bouw, gedrag, ziekten en ziekteverloop, werking en dosering van medicijnen en wat er giftig is of niet.  Zo blijf je als dierenarts scherp!

Ratten hebben naast hun gezellige en nieuwsgierige karakter nog een bijzondere eigenschap. Zo zie ik bij ratten vaak rode tranen. Deze rode tranen zijn meestal gelukkig geen bloed, al ziet het er wel zo uit. Rode tranen uit de ogen of neus zijn porfyrinen, een rode kleurstof. Deze porfyrinen worden uitgescheiden als de rat niet fit of zelfs ziek is. Bij witte ratten zie je zelfs dat er een rode gloed ontstaat over de vacht omdat ze de porfyrinen door poetsen over het hele lijf verspreiden.

De porfyrinen kunnen we als dierenarts niet behandelen, maar de achterliggende oorzaak vaak wel. Bij ratten zie ik vaak luchtwegproblemen gerelateerd aan de uitscheiding van porfyrinen. Een rochelende of zware ademhaling kan wijzen op een luchtweginfectie of astmatische problemen. Naast de behandeling die ik voor het individuele ratje instel adviseer ik voor ratten vanwege de zeer gevoelige luchtwegen altijd een stofvrije bodembedekking ( bijvoorbeeld van hennep of karton).

Ziet u bij uw rat rode tranen? Maak dan snel een afspraak bij uw dierenarts.

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK