Blog

Blog

Een blog met een luchtje

Nu maak ik als dierenarts heel wat mee en ik kan veel hebben……maar soms….soms kom ik hondjes tegen die zo veel tandaanslag hebben, pusranden langs het tandvlees, teruggetrokken tandvlees en zelfs losse tanden en kiezen hebben……. en die op zijn zachtst gezegd niet fris ruiken. In veel gevallen gaat het hierbij om kleine hondjes. Onder andere  Yorkshire terriërs en chihuahua’s hebben duidelijk aanleg tot het ontwikkelen van tandaanslag.

Waar letten dierenartsen eigenlijk op bij controle van het gebit? Bijvoorbeeld:

Het slijmvlies ( tandvlees): dat hoort mooi roze te zijn, niet te wit, maar ook niet rood, hetgeen wijst op ontsteking.

De stand: staan de tanden netjes scharend? Zijn er geen hardnekkige melktandjes die achtergebleven zijn tussen de permanente tanden? Kan het dier de bek goed sluiten?

De geur: ook dieren kunnen een onprettige geur uit de mond hebben. Dit kan te maken hebben met het gebit, de maag of aandoeningen elders in het lichaam.

De tanden en kiezen: we letten hierbij vooral op beschadigingen van het tanden kiezen, breuken van tanden, slijtage, tandaanslag en tandsteen.

Een gezond gebit is niet alleen essentieel voor het behouden van tanden en kiezen maar ook voor een gezond lijf. Bacteriën die een rol spelen bij een tandvleesontsteking kunnen zich verspreiden in het lichaam en hebben een voorkeur voor hartkleppen en nieren. Hier kunnen ze schade veroorzaken.  Daarnaast geeft een  tandvleesontsteking pijn in de mond. Dit alles willen we natuurlijk voorkomen!

Hoe kan je nu voorkomen dat er gebitsproblemen ( en een naar geurtje) ontstaan?

  • Laat het gebit regelmatig controleren bij een dierenarts!
  • Wen uw dier al van jongs af aan, aan het poetsen van tanden en kiezen of het masseren van de wangen. Lukt dit niet, geef hem dan speciale tandenpoetsbrokken.
  • Voor advies op maat en informatie over gebitsgezondheid kunt u natuurlijk terecht bij onze para-veterinairen en dierenartsen!

Als het nodig is, maken we een afspraak voor een gebitsbehandeling onder narcose. Het is essentieel voor de gezondheid van de hond of kat om gebitjes goed schoon te maken. Ik doe het met liefde, al kunt u van mij aannemen dat het in extreme en geurende gevallen zoals hierboven beschreven ( met losse kiezen en forse ontsteking) niet altijd een pretje is.  Dus bril op, mondkapje voor en even doorzetten. Op naar gezond dier en minder pijnlijk gebit!

Voorbeeld voor gebitsbehandeling:

Voorbeeld na gebitsbehandeling:

 

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK