Blog

Blog

Hoe vertelt een hond ons dat hij oorpijn heeft?

Hoe vertelt een hond ons dat hij oorpijn heeft?

De meeste honden klapperen of krabben aan de oren als ze oorklachten hebben of houden in ernstige gevallen zelfs de kop scheef en piepen. Maar dit beeld laat dit hondje niet zien. Hij is stoer en laat niets merken. De diagnose wordt gesteld door de andere hond in huis, zijn hondenmaatje door dik en dun!

Onbegrijpelijk voor ons, maar honden houden van de geur van ontsteking en pus. De huisgenoot van het hondje kan maar niet met zijn neus en tong uit het oor van zijn maatje blijven. Dat doet de alarmbellen rinkelen bij de eigenaren die snel een afspraak bij ons plannen.

Er is inderdaad sprake van een oorontsteking in het rechter oor!

Oorontstekingen zijn moeilijk van de buitenkant te beoordelen omdat de gehoorgang lang en een knik maakt. Voor een goede beoordeling van de gehoorgang en het trommelvlies is het nodig met een otoscoop diep in het oor te kijken.  We zien hoe de gehoorgang eruit ziet, of en welke soort viezigheid erin zit, of er misschien sprake is  van een gras aar en of het trommelvlies intact is. Dit laatste is van groot belang! Een kapot trommelvlies betekent dat er geen oorzalf in het oor gedaan mag worden om hersenschade te voorkomen.

Oorontsteking kan verschillende oorzaken hebben van een gras aar in het oor, een poliep, bacteriën, gisten tot een allergie voor bepaalde voeding of een grassoort. Het is dus van belang dat we eerst een diagnose stellen en vaststellen of het trommelvlies intact is vóór we een behandeling starten.

Gelukkig is het trommelvlies intact bij deze patiënt en kan hij goed behandeld worden met oorzalf. Bij controle is de gehoorgang weer helemaal schoon. Én er word niet meer gesnuffeld en gelikt in het oor!

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK