Blog

Blog

December: Chocolade, heerlijk smullen! Maar let op, chocolade is giftig voor honden en katten!

December: Chocolade, heerlijk smullen! Maar let op, chocolade is giftig voor honden en katten!

Hoe kan dat eigenlijk?

Voor ons is het een traktatie en voor huisdieren giftig. Dat komt door het stofje theobromine. Dit is niet giftig voor ons, maar wel voor honden, katten, paarden, papegaaien en fretten. De kans op verschijnselen is afhankelijk van de hoeveelheid theobromine die opgegeten wordt. Pure chocolade bevat heel veel theobromine,  in witte chocolade nauwelijks, melkchocolade zit er tussenin. Let trouwens ook op met cacaodoppen in de tuin! Deze kunnen de giftige stof bevatten.

 

Wat kan er dan gebeuren als je huisdier chocolade eet?

Klachten treden op na een aantal uur. Dieren kunnen buikklachten krijgen, braken, diarree, onrust, hyperactivitieit en in ernstige gevallen epileptische aanvallen, hartritmestoornissen en zelfs coma.

 

Wat moet je doen als je dier toch onbedoeld chocolade eet?

Bel ons dan zo snel mogelijk. Wij willen graag het gewicht van je dier weten en de hoeveelheid en het type chocolade dat gegeten is. Wij kunnen dan inschatten of we je dier moeten laten braken of andere voorzorgsmaatregelen moeten nemen.

Maar voorkomen is natuurlijk beter van genezen. Eet dus zelf lekker de chocolade op! En is er toch nog een stukje over? Berg het dan goed op, op een plek waar je huisdier niet bij kan.

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK