Blog

Blog

Onzichtbare stenen? Een hond met plasklachten.

Onzichtbare stenen? Een hond met plasklachten.

Een border collie reu van 6 jaar komt bij ons op het spreekuur. Hij heeft moeite met plassen. Hij pers en perst maar de urine komt druppel voor druppel naar buiten. En hij heeft een gevulde blaas.

Moeite met plassen kan veel verschillende oorzaken maar deze patiënt bezorgt ons als dierenartsen een echte puzzel.  Als er een verstopping van de plasbuis dreigt, zijn wij als dierenartsen altijd erg alert! Dit is levensbedreigend en is erg pijnlijk voor de hond. We gaan dus meteen aan de slag.

Een catheter kunnen we zonder al te veel weerstand in de plasbuis opschuiven. Dat valt in eerste instantie dus mee. We onderzoeken de urine en maken een röntgenfoto.

In de urine zitten wat bloedcellen en een type zoutkristallen die we zelden in hondenurine zien: Cystine kristallen

.

Omdat blaasstenen ( die kunnen ontstaan als kristallen samenklonteren) deze klachten kunnen veroorzaken maken we een röntgenfoto. Op de röntgenfoto zijn is er echter geen stenen in de blaas en in de plasbuis te zien.  We besluiten daarom een echo te maken. Het echobeeld laat een verdikte blaaswand zien en een sneeuw van kleine stippen. Daar zijn dan toch blaassteentjes die de klachten kunnen verklaren! De meeste blaastenen zijn prima te zien op een röntgenfoto, deze helaas niet.

Blaas met blaasstenen

Blaas van de patiënt. Zonder stenen. ( ontlasting in de darm).

Al die steentjes irriteren de blaaswand en geven aandrang om te plassen én kunnen de plasbuis verstoppen. We hebben de stenen inmiddels operatief verwijderd zodat de hond weer ontspannen en zonder pijn kan plassen! Wat een opluchting. De blaasstenen worden opgestuurd voor analyse, zodat we een goed onderbouwd voedingsadvies kunnen geven om herhaling van de klachten in de toekomst te voorkomen.

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK