Blog

Blog

Anaalklieren legen, voor een dierenarts het fijnste klusje van de dag!

Er komt een hond met eigenaar in de spreekkamer De eigenaar trekt al een vies gezicht  bij het verhaal dat hij verteld. De hond zat op schoot, hij rook wat vreemd en liet ook nog eens een sterk geurende vlek op de broek van de eigenaar achter. Een sterke vislucht!

Ik ruik het inderdaad. Ik kijk natuurlijk de hele hond van voor naar achter na en kom uiteindelijk onder de staart bij de anaalklieren uit. Naast de anus is een extra opening te zien. Een fistelkanaal. Dit betekent dat de anaalklier niet alleen overvuld is, maar zodanig ernstig dat het is gaan ontsteken en er een abces met fistelkanaal is ontstaan. Dat voelt erg onprettig voor de hond! (En ruikt zeer onprettig voor zijn omgeving). Ik controleer en leeg beide anaalklieren. Gelukkig gaat het alleen om de rechter kant. Met medicatie en de goede zorg van de eigenaar gaat het gelukkig snel beter.

Hoe kun je problemen met de anaalklieren voorkomen? Het belangrijkste is een goede voeding en daardoor stevige ontlasting! En daarnaast heel goed letten op de eerste tekenen van overvulling: sleetje rijden ( met de billen over de grond slepen) en likken rond de anus én de heftige geur!

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK