Blog

Blog

Een nare ontsteking en een stukje kattenpsychologie

Een nare ontsteking en een stukje kattenpsychologie

Deze anekdote herinnerde ik mij weer even toen ik vandaag een kat met een nare wond op het spreekuur had. De eigenaar wist mij te vertellen dat de kat door de buurkatten was opgejaagd via de tuin (zijn territorium!) en tot in zijn eigen huis.  Tot overmaat van ramp heeft een van de buurkatten hem ook nog gebeten.

De stress van indringers in het territorium kan zo groot zijn dat de frustratie bij de kat flink oploopt. Een kat kan overal in huis gaan plassen, kan zichzelf overmatig gaan likken tot kaalheid aan toe, of kan zelfs ongewenst of agressief gedrag gaan vertonen naar de eigenaar. Help uw kat dus zijn territorium te verdedigen! Zorg voor een kattenluik dat alleen uw kat naar binnen laat.

Nu even terug naar de onfortuinlijke kat tijdens mijn spreekuur. In eerste instantie leek er de dagen na de achtervolging lichamelijk niet zo veel aan de hand, echter na een dag of 5 begon er een zwelling te ontstaan onder de huid op zijn rug. Na een paar dagen breekt de zwelling open en is er een kale plek zichtbaar met een gat en veel pussig vocht. Er is een abces ontstaan.

Hoe ontstaat nu een abces? En waarom is dit pas zichtbaar bijna 1 week na de verwonding?

Als een kat door een andere kat gebeten of gekrabd wordt, worden de bacteriën uit de kattenbek of van onder de nagels als het ware geïnjecteerd onder de huid. De huid sluit de verwonding, zoals dat hoort, echter onderhuids vermeerderen de bacteriën zich volop. Totdat de pus zoveel spanning op de huid dat deze doorbreekt. Ziet u dat uw kat gebeten of gekrabd wordt, maak dan altijd de wondjes, hoe klein ze ook zijn, schoon met een paar druppels jodium in water.

Gelukkig knapt de kat snel op na het spoelen van de wond en medicijnen!

 

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK