Blog

Blog

Het grasaren seizoen is begonnen

Het grasaren seizoen is begonnen

Het is een warme, benauwde dag. Het is in de druk in onze dierenkliniek. Hartpatiënten hebben het zwaar. Veel huidproblemen spelen op bij honden en katten.  

De volgende patiënt is een hondje dat plots last heeft van zijn oor. Hij speelde net nog lekker in het gras en tussen de planten terwijl zijn baasjes in de tuin aan het werk waren.  Toen begon hij ineens te schudden met zijn kop, hij kon geen rust meer vinden.

In de diepte net voor het trommelvlies is een afwijkende structuur te zien, waarschijnlijk plantmateriaal. Om het beter te kunnen bekijken en de pijn te verminderen geef ik een kortdurende narcose. Ik kan dan goed in de diepte kijken voorbij de bocht die iedere hond in zijn gehoorkanaal heeft. Dan moet ik de afwijkende structuur nog te pakken te krijgen zonder het trommelvlies te beschadigen. Dat is nog lastiger dan het lijkt omdat de haren in het oor exact dezelfde kleur hebben. Gelukkig lukt het. Een flinke grasaar!

Dit hondje heeft de twijfelachtige eer om de eerste patiënt te zijn van het “grasaren seizoen” van 2016. Maar gelukkig herstelt hij goed en is hij snel van de irritatie en pijn af.

Grasaren hebben weerhaken en hebben de neiging om in de haren van honden of katten omhoog te kruipen. Zo vinden we ze vaak in oren, maar ook tussen de tenen of zelfs in het oog. Grasaren moeten zo snel mogelijk verwijderd worden om te voorkomen dat ze dieper en dieper schade aanrichten.

Wilt u grasaren in de huid of het oor voorkomen? Controleer de vacht van uw dier dus dagelijks en grondig na elke wandeling.

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK