Blog

Blog

Heerlijk, het voorjaar begint! Tips voor uw huisdier

Teken. De winter was zacht. Dat betekent een grote kans op veel teken dit jaar. Het moment dat de bladeren aan de bomen komen is het tijdstip dat teken weer actief worden. Teken geven huidirritatie en kunnen bij honden ook ziekten overbrengen zoals de ziekte van lyme en babesia, dus preventie is erg belangrijk! Het tekenseizoen begint in maart en loopt door tot oktober. Teken houden zich schuil in lage begroeiing en springen op de hond of kat zodra deze voorbij loopt.                                                                                                 

Voorkom teken! Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar, een tekenband, druppels of een tablet die 12 weken tegen vlooien én teken werkt. Heeft uw dier toch een teek, verwijder die dan zo snel mogelijk. Als u teken binnen 24 uur verwijderd verkleint dit de kans op ziekteoverdracht door teken aanzienlijk. Controleer uw dier dus dagelijks op teken! Verwijder de teken met een draaiende beweging en ontsmet de plek NA het verwijderen van de teek.

Naast tekenpreventie is het ook mogelijk de hond tegen de ziekte van lyme te vaccineren. Vaccinatie van honden tegen de ziekte van lyme is aan te raden bij risicogroepen.

Wat zijn de risicogroepen?

  • Honden die veel in het bos, de hei of door lage begroeiing wandelen.
  • Honden die actief zijn in de jacht of jachttraining/ speurwerk.
  • Honden waarbij tekenpreventie om welke reden dan ook moeilijk is.
  • Oudere honden of honden met een verminderde afweer.

 

Vlooien. De temperatuur loopt op, dus de vlooiencyclus verloopt weer sneller. Behandel je dier dus preventief tegen vlooien! Dit gaat het beste met een pipet op de huid in de nek of een tablet, elke 4 weken het hele jaar rond. Heeft je dier al vlooien? dan is het ook belangrijk extra te letten op hygiëne in huis. Er liggen dan namelijk al veel vlooieneitjes op plekken waar je dier loopt of ligt. Was de dekens of mand van uw dier dus wekelijks en stofzuig elke dag.

Vergiftigingen. Bepaalde vergiftigingen komen meer voor in het voorjaar, dus let goed op! Slakken korrels: Veel tuinliefhebbers strooien slakkenkorrels bij planten zoals hosta’s. De slakkenkorrels kunnen zeer gifitg zijn voor uw dier. Dit geldt natuurlijk ook voor muizen en rattengif. Voorjaarsbollen: Bollen als Amaryllis, narcis, krokus en tulp zijn giftig voor honden en katten. Vooral de bol is giftig, de plant zelf in mindere mate. Ook lelies zijn erg giftig, net als bepaalde buitenplanten als vingerhoedskruid, lelietje van dalen en ridderspoor. Heeft u een moestuin? Prei, uien en knoflook soorten zijn giftig voor katten en honden. Blauwalg: Als de temperatuur flink stijgt tot zomerse temperaturen kan er blauwalg ontwikkelen in water. Laat uw hond niet zwemmen in water waar een waarschuwing voor blauwalg geldt. 

Deel dit blogbericht:
Carola

Blog door Carola van de Bovenkamp

Ik behandel uw huisdier met liefde en aandacht, alsof het om mijn eigen beestje gaat.

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK