Blog

02jan

Goede voornemens!

‘Iedere ochtend bij de koffie krijgt Max een stukje peperkoek, vindt hij heerlijk’ - ‘Voor Mara gaat slapen krijgt ze altijd nog een kuipje natvoer, dat is ze gewend’

Onze dieren zijn onze kinderen. We houden ervan ze te verwennen, met liefde, speeltjes en vooral met allerlei lekkere tussendoortjes. Dat snappen wij maar al te goed!
Echter is naar schatting ruim 35% van alle huisdieren in Nederland te dik. En net als bij mensen, levert dit bij dieren ook veel gezondheidsproblemen op.

Lees meer
10dec
Vuurwerkangst? Hieronder wat tips!

Vuurwerkangst? Hieronder wat tips!

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Heeft uw huisdier hier last van? Kijk dan of het mogelijk is om uw hond of kat uit de situatie te verwijderen, door bijvoorbeeld tijdens oudejaarsdag met uw huisdier op vakantie te gaan naar een vuurwerkvrij gebied of uw huisdier onder te brengen in een goed pension waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Onderstaande adviezen kunnen helpen bij huisdieren met vuurwerkangst.

Lees meer
10jul

Ik ga op vakantie en ik neem mee.......mijn hond, mijn kat?!

Heeft u de zomervakantie al gepland? Denk dan ook aan uw huisdier! Een tijdige voorbereiding voorkomt onnodige vakantiestress. Blijft uw dier thuis met verzorging door familie of vrienden? Gaat uw dier naar een pension of gaat hij mee op vakantie?

Lees meer
24jun

Hitteshock!

Oververhitting kan tot shock én zelfs uiteindelijk tot de dood lijden. Een hond of kat kan op warme dagen of in warme ruimten, bijvoorbeeld in de auto moeilijk zijn warmte kwijt. De meeste huisdieren hebben in tegenstelling tot de mens alleen zweetklieren bij de voetzolen. Daarnaast kunnen dieren warmte afvoeren door te hijgen.  Sommige honden- of kattenrassen hebben een korte neus. Deze dieren moet u erg goed in de gaten houden! Door de lichaamsbouw kunnen zij de warmte moeilijker afvoeren en hebben dus meer kans op oververhitting.

Lees meer
15mei
Let op kantel,- of kiepramen!

Let op kantel,- of kiepramen!

Het is weer mooier weer aan het worden, het zonnetje schijnt meer en meer. Lekker de ramen open! Maar let op met kantel,- of kiepramen!

Lees meer
01mei

Let op de teken!

Lentekriebels, wie heeft ze niet rond deze tijd van het jaar. De zon begint Nederland al aardig op te warmen, de dagen worden langer en buiten wordt het steeds een beetje groener.

Ook onze huisdieren ervaren lentekriebels, maar dan niet perse in de positieve zin van het woord…

Lees meer
15apr

Castratie/Sterilisatie, wel of niet?

De eerste maanden na aanschaf van uw pup of kitten heeft u hopelijk volop kunnen genieten van het enthousiasme, de ondeugende streken en de nodige liefde. Alle tandjes zijn gewisseld, ze zijn al behoorlijk uitgegroeid en ze worden langzaam maar zeker, jawel….vruchtbaar. Kleinere rassen kunnen al vanaf 6 maanden loops worden, grotere rassen worden vaak wat later loops. De eerste krolsheid bij katten treedt meestal op tussen de 6 en 9 maanden.

Lees meer
18mrt

Vaccineren op maat, ieder dier is uniek!

In de afgelopen jaren krijgen wij steeds meer vragen over het ‘titeren’ van honden en katten. Naast een soms verwarrende manier van uitspreken en schrijven, is het voor veel huisdiereigenaren ook het belang van titeren vaak wat onduidelijk.

Wat houdt titeren nou eigenlijk precies in?

Lees meer
01mrt
De kattenparkeerplaats

De kattenparkeerplaats

Katteneigenaren die onze kliniek in de afgelopen maanden hebben bezocht is misschien iets opgevallen. Een hoge witte kast met twee lege planken erin, bestickert met een afbeelding van een kat en daaronder de tekst: ‘gereserveerd voor katten’….

Lees meer
22mrt
De dierenarts als datingcoach en relatietherapeut

De dierenarts als datingcoach en relatietherapeut

Er zijn dieren die doodongelukkig zijn zonder een vriendje of vriendinnetje. Anderen zijn juist doodongelukkig met een nieuwe huisgenoot! Honden zijn echte roedeldieren en houden van een hondenmaatje. Als de eigenaar lekker veel beweging en aandacht kan geven is een hondenvriend niet essentieel.

Bij katten werkt het weer anders, die hebben vaak moeite met het delen van hun huis, kattenbak en voerbak.

Lees meer
06feb
Er komen koude winterdagen aan! Onze wintertips voor uw huisdier:

Er komen koude winterdagen aan! Onze wintertips voor uw huisdier:

  • Door centrale verwarming is het binnen lekker warm en behaaglijk, daarom krijgen de meeste honden geen dikke wintervacht meer. Toch is de eigen bontjas vaak warm genoeg voor een frisse winterwandeling. Een jasje of dekje is aan te raden bij een honden met en dunne korte vacht, oudere of zieke dieren. Ga nooit de vrieskou in als uw hond nat is.
Lees meer
17nov

Trots

Mijn collega’s en ik staan elke dag klaar voor de dieren in onze praktijk. Dat vinden we normaal. Dit is wat we doen, waar we blij van worden,  ook als er iemand net voor (of na)  sluitingstijd ineens binnenloopt. Een dier is ziek, heeft klachten, we stellen een plan op en gaan aan het werk. 

Lees meer
14aug
Over vogelspinnen, slangen en schildpadden.

Over vogelspinnen, slangen en schildpadden.

“Goedemiddag, u spreekt met de assistente van Dierenkliniek Velp-Veluwezoom. Of we ook vogelspinnen behandelen? Dat vraag ik even na….”

De assistente heeft de telefoon in haar hand en komt op mij af: Of we ook een vogelspin kunnen behandelen. Een vogelspin? Die vraag heb ik nog niet eerder gehoord. Maar eigenlijk kijken mijn collega’s en ik nergens meer vreemd van op. We zien bijvoorbeeld regelmatig slangen, baardagamen, schildpadden, vogels en bijzondere knagers.

Lees meer
25jul
Iene-miene-mutte. 2 poezen met een bijzondere hobby.

Iene-miene-mutte. 2 poezen met een bijzondere hobby.

2 poezen uit hetzelfde huis houden er een bijzondere hobby op na. Ze houden van spelen met lint, touw en alles wat er op lijkt. De eigenaresse weet dit inmiddels dus alles wordt zeer nauwkeurig opgeruimd.

Maar katten zijn slim, heel slim. Ze maken kasten en bakjes moeiteloos open!

Lees meer
24apr
Een ratje met rode tranen

Een ratje met rode tranen

Een van de redenen dat mijn vak als dierenarts zo interessant en afwisselend is, zijn de verschillen tussen de diersoorten. Een kat is geen hond, een konijn geen rat en een schildpad geen slang. Dat klinkt natuurlijk voor de hand liggend. Maar naast uiterlijke verschillen zijn er verschillen in bouw, gedrag, ziekten en ziekteverloop, werking en dosering van medicijnen en wat er giftig is of niet.  Zo blijf je als dierenarts scherp!

Lees meer
21mrt
Een blinde kat heeft geen geleidehond nodig, tenzij…..

Een blinde kat heeft geen geleidehond nodig, tenzij…..

Onlangs had ik een stel met een oudere kater in de praktijk. Ze waren net verhuisd en nog druk met het uitpakken dan de verhuisdozen. In al deze drukte deed de kat ineens erg vreemd Hij knalt tegen tafel- en stoelpoten aan. Hij lijkt wel blind! Zomaar ineens.

Lees meer
07feb

Een blog met een luchtje

Een blog met een luchtje

Elke hond en kat die ik in de spreekkamer zie wordt onderworpen aan een grondig onderzoek. En dan mag natuurlijk het gebit niet achterwege blijven. Mits het dier het toelaat, maar gelukkig is dat bijna altijd het geval!

Nu maak ik als dierenarts heel wat mee en ik kan veel hebben……maar soms….soms kom ik hondjes tegen die zo veel tandaanslag hebben, pusranden langs het tandvlees, teruggetrokken tandvlees en zelfs losse tanden en kiezen hebben……. en die op zijn zachtst gezegd niet fris ruiken. In veel gevallen gaat het hierbij om kleine hondjes. Onder andere Yorkshire terriërs en chihuahua’s hebben duidelijk aanleg tot het ontwikkelen van gebitsproblemen.

Lees meer
15dec
Hoe vertelt een hond ons dat hij oorpijn heeft?

Hoe vertelt een hond ons dat hij oorpijn heeft?

Hoe vertelt een hond ons dat hij oorpijn heeft?

Vaak denk ik tijdens mijn werk als dierenarts, kon ik maar een vraag stellen aan het dier voor mij op tafel! Waar heb je pijn?  Maar bij deze hond is dat niet nodig, daar heeft hij zijn honden huisgenootje voor!

Lees meer
24nov
December: Chocolade, heerlijk smullen! Maar let op, chocolade is giftig voor honden en katten!

December: Chocolade, heerlijk smullen! Maar let op, chocolade is giftig voor honden en katten!

Hoe kan dat eigenlijk? Voor ons is het een traktatie en voor huisdieren giftig.

Dat komt door het stofje theobromine. Dit is niet giftig voor ons, maar wel voor honden, katten, paarden, papegaaien en fretten. De kans op verschijnselen is afhankelijk van de hoeveelheid theobromine die opgegeten wordt.

Lees meer
14nov
Onzichtbare stenen? Een hond met plasklachten.

Onzichtbare stenen? Een hond met plasklachten.

Een border collie reu van 6 jaar komt bij ons op het spreekuur. Hij heeft moeite met plassen. Hij pers en perst maar de urine komt druppel voor druppel naar buiten. En hij heeft een gevulde blaas.

Moeite met plassen kan veel verschillende oorzaken maar deze patiënt bezorgt ons als dierenartsen een echte puzzel.

Lees meer
18okt

Hond Herfst Noten!

Na een heerlijke zonnige septembermaand is de herfst nu echt op komst. Tijd voor heerlijke frisse herfstwandelingen! De bladeren vallen en de noten ook……

Dan is het toch even opletten geblazen met de noten. Zeker puppies hebben de neiging om alles in de bek te pakken! Zo ook een puppy van 7 maanden die ik vorig jaar herfst op mijn zaterdagochtend spreekuur kreeg. De anders zo ondernemende en speelse pup was nu tam en vooral heel misselijk. 

Lees meer
29sep

Anaalklieren legen, voor een dierenarts het fijnste klusje van de dag!

 Maar als het uw dier helpt, doen we het met liefde!

Honden en katten hebben 2 anaalklieren. Ze zitten aan weerszijden van de anus. Normaal gesproken worden deze anaalklieren vanzelf geleegd bij de ontlasting, het markeren van het territorium of in angstige situaties.  Maar soms lukt dit niet goed.

Lees meer
24aug
Een nare ontsteking en een stukje kattenpsychologie

Een nare ontsteking en een stukje kattenpsychologie

Een nare ontsteking en een stukje kattenpsychologie

Katten hechten veel waarde aan een eigen plek en territorium. 2 Katten in 1 huishouden die in vrede leven is totaal niet vanzelfsprekend. Zo vertelde een Engelse dierenarts specialist en internist, onlangs tijdens een nascholing: Katten zijn solitaire dieren in tegenstelling tot wij mensen of honden die vaak in kleine groepen leven. En moet je je nu eens voorstellen dat er als je thuiskomt na deze nascholing een totale vreemde bij jou thuis op de bank zit. Die vreemde eet vanaf nu van je bord, slaapt in je bed en gebruikt hetzelfde toilette. Daar worden wij mensen al niet gelukkig van en de van oorsprong solitaire kat al zeker niet!

Deze anekdote herinnerde ik mij weer even toen ik vandaag een kat met een nare wond op het spreekuur had.

 

 

Lees meer
20jul

Hitteshock! Tips om hitteshock te voorkomen bij uw huisdier.

Hitteshock!

Tips om hitteshock te voorkomen bij uw huisdier.

Oververhitting kan tot shock én zelfs uiteindelijk tot de dood lijden. Een hond of kat kan op warme dagen of in warme ruimten, bijvoorbeeld in de auto moeilijk zijn warmte kwijt. De meeste huisdieren hebben in tegenstelling tot de mens alleen zweetklieren bij de voetzolen. Daarnaast kunnen dieren warmte afvoeren door te hijgen.  Sommige honden- of kattenrassen hebben een korte neus. Deze dieren moet u erg goed in de gaten houden! Door de lichaamsbouw kunnen zij de warmte moeilijker afvoeren en hebben dus meer kans op oververhitting.

 

Lees meer
05jul
Een konijn met bijzonder scherpe kantjes

Een konijn met bijzonder scherpe kantjes

Een konijn met bijzonder scherpe kantjes

Het is altijd leuk om als dierenarts een kind met een konijn in de spreekkamer te hebben. (Als een konijn ziek is, is het natuurlijk een stuk minder leuk). Er valt zo veel bijzonders te vertellen over konijnen! Kinderen zijn vaak erg onder de indruk van de unieke eigenschappen van hun huisdier.

De 2 spannendste bijzonderheden van konijnen

Lees meer
26jun
Het grasaren seizoen is begonnen

Het grasaren seizoen is begonnen

Het is een warme, benauwde dag. Het is in de druk in onze dierenkliniek. Hartpatiënten hebben het zwaar. Veel huidproblemen spelen op bij honden en katten.  

De volgende patiënt is een hondje dat plots last heeft van zijn oor. Hij speelde net nog lekker in het gras en tussen de planten terwijl zijn baasjes in de tuin aan het werk waren.  Toen begon hij ineens te schudden met zijn kop, hij kon geen rust meer vinden. 

Lees meer
20mei
Ik ga op vakantie en ik neem mee.......mijn hond, mijn kat?!

Ik ga op vakantie en ik neem mee.......mijn hond, mijn kat?!

Ik ga op vakantie en ik neem mee.......mijn hond, mijn kat?!

Ik weet  het nog goed. Vorig jaar stond in juli, de eerste dag van de schoolvakantie een heel gezin en hun geliefde viervoeter Balou voor mij in de spreekkamer.” Balou gaat volgende week mee op vakantie” vertelt dochterlief trots! Ik pak zijn dierenpaspoort erbij. Oh nee! Balou heeft nog nooit een hondsdolheid vaccinatie gehad. Een hondsdolheid vaccinatie is verplicht voor honden en katten die de grens over gaan. De vaccinatie moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden. Met pijn in mijn hart moet ik het hele gezin teleurstellen. Balou kan niet mee op vakantie…………………….

Lees meer
25apr

Waarom eet een hond of kat eigenlijk gras? En kan het kwaad?

Deze vraag wordt vaak gesteld in de praktijk. Gras eten kan verschillende oorzaken hebben. Het duidt gelukkig meestal niet op tekorten in de voeding. Vooral jonge dieren doen het nogal eens uit nieuwsgierigheid of speelsheid.

Sommige honden hebben ook de neiging om ’s ochtends (voor de eerste maaltijd) bij de wandeling gras te eten. Dit kan wijzen op maagirritatie of misselijkheid. Het eten van gras kan braken opwekken.                                     

                   

De maagzuurproductie komt ’s ochtends op gang in afwachting van.....

Lees meer
14apr
Het kan ook de braafste hond overkomen!

Het kan ook de braafste hond overkomen!

Zoë is de liefste hond van de wereld! Maar vanavond even niet. Ook Zoë is soms ondeugend.

Haar baasjes hebben spare ribs gegeten en dat ruikt voor Zoë onweerstaanbaar. Als haar baasjes even niet opletten pikt ze een ribbetje. In de haast bijt ze er nog een keer op, maar dan slikt ze het bot door om te voorkomen dat ze het weer moet afstaan aan haar baasjes. 

Lees meer
01apr

Heerlijk, het voorjaar begint! Tips voor uw huisdier

Teken. De winter was zacht. Dat betekent een grote kans op veel teken dit jaar. Het moment dat de bladeren aan de bomen komen is het tijdstip dat teken weer actief worden. Teken geven huidirritatie en kunnen bij honden ook ziekten overbrengen zoals de ziekte van lyme en babesia, dus preventie is erg belangrijk! Het tekenseizoen begint in maart en loopt door tot oktober. Teken houden zich schuil in lage begroeiing en springen op de hond of kat zodra deze voorbij loopt.                                                                                                 

Lees meer
30mrt
De dierenartsen en paraveterinairen van Dierenkliniek Velp Veluwezoom starten een blog!

De dierenartsen en paraveterinairen van Dierenkliniek Velp Veluwezoom starten een blog!

Wij zijn natuurlijk dol op dieren en willen jullie heel graag laten lezen wat wij meemaken in de dagelijkse praktijk. En hoe leuk (maar soms ook minder leuk) ons beroep is! 

Lees meer