Vogel mee naar de dierenarts

Voorbereiding

Wanneer u met uw vogel naar de kliniek komt, zijn er een aantal zaken van belang. Omdat vogels vaak zieker zijn dan ze lijken, kan het nodig zijn dat ze bij ons in de opname verblijven. Neem uw vogel daarom mee in een kooitje waarin hij of zij een paar dagen kan wonen, en niet in een doos. De kooi hoeft ook niet heel groot te zijn, omdat we de vogel dan moeilijker kunnen vangen. Een reiskooi met tralies en één of twee stokjes erin is ideaal.

Hang in de kooi een voerbakje en een waterbak (al dan niet gevuld) en neem een voorraad van het eigen voer mee voor als de vogel moet worden opgenomen. Vogels zijn lastige eters, en eten het liefst datgene wat ze al kennen.

LET OP: sommige vogels zijn zó tam, dat ze los meegenomen kunnen worden. Helaas zijn niet altijd alle honden in onze wachtkamer gewend aan vogels. Neem dus ook tamme vogels mee in een kooi en haal ze daar niet uit, voor hun eigen veiligheid.

 

In de kliniek

Wanneer u op de kliniek bent, zal uw vogel klinisch onderzocht worden. De dierenarts controleert het algemene gedrag van de vogel, de ogen, de neus, de snavel, het verenkleed, de bespiering, vulling van de krop, soepelheid van de buik, beide vleugels en beide pootjes en luistert het hart en de luchtzakken. Daarna mag de vogel op de weegschaal en wordt verse ontlasting onderzocht. Zieke vogels kunnen namelijk lang doen alsof alles goed gaat, maar laten al snel een overgroei van bacteriën, gisten of schimmels in de ontlasting zien wanneer ze iets onder de leden hebben. Dit ontlastingonderzoek is dus een belangrijk onderdeel van het standaard algemeen onderzoek bij de vogel.

Tot slot kan aanvullend onderzoek nodig zijn, afhankelijk van wat de klachten precies zijn. Dit zal de arts met u bespreken tijdens het consult. Sommige onderzoeken kunnen wij zelf uitvoeren, voor andere zult u worden doorverwezen naar vogelspecialisten.

 

Opname

Helaas zijn vogels kwetsbare dieren met een hoge stofwisseling. Wanneer ze ziek worden en minder of zelfs niets eten, kan dit snel leiden tot ondervoeding met de dood tot gevolg. Daarnaast laten vogels pas in een laat stadium zien dat ze ziek zijn en zullen daarom ook ernstiger ziek zijn wanneer ze voor het eerst bij de dierenarts komen. Vogels die niet of slecht eten, of verzwakt zijn, hebben vaak behoefte aan extra voeding die rechtstreeks in de krop wordt ingegeven. Zo voorkomen we uithongering en kunnen medicijnen de tijd krijgen om te gaan werken. Omdat die sondevoeding niet door u zelf gegeven kan worden, is een opname bij vogels dus eerder noodzakelijk dan bij honden of katten.