Voeding

Voor iedere groep vogels is er een andere soort voeding. Een kanarie kan niet leven op papegaaienvoer en een duif heeft weer een heel andere behoefte. Het is van belang om hier rekening mee te houden. Door een verkeerde voeding te geven kan uw vogel tekorten krijgen of juist van bepaalde voedingsstoffen teveel binnen krijgen. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen geven.

Kromsnavels (papegaaiachtigen)

Veel kromsnavels krijgen een zadenmengsel aangevuld met noten en fruit. Vaak zijn dit niet de zaden die ze in het wild zouden eten. Of zijn de zaden gedroogd en erg oud of juist helemaal niet rijp. Daarbij zijn kromsnavels geneigd om te eten wat ze lekker vinden en niet per sé wat goed voor ze is. Zo zullen ze uit het zadenmengsel alleen die zaden eten die ze lekker vinden. Daardoor is het zadenmengsel geen complete voeding.

Het precies nabootsen van een natuurlijke dieet is vaak onmogelijk gezien de grote variatie aan voeding die veel kromsnavels in het wild eten. Daarnaast is het goed om te onthouden dat uw vogel in gevangenschap niet dezelfde behoefte aan voedingsstoffen heeft als een vogel die in het wild leeft. Zo hoeft uw vogel in gevangenschap geen kilometers te vliegen en is hij geen 5 tot 8 uur per dag bezig met het zoeken van voedsel. De behoefte aan mineralen en vitaminen is vaak wel dezelfde als een vogel in het wild.

Het beste is om de vogel een palletvoeding te geven. Dit is een complete voeding in de vorm van een brokje. Hierdoor kan de vogel niet kieskeurig zijn en krijgt hij alle voedingsstoffen binnen.

Veel voedingsmiddelen die gebruikt worden in vogelvoeders zijn bespoten. Dit is natuurlijk niet ideaal om aan uw vogel te geven. Wij raden daarom aan om een goede brok te geven die geproduceerd wordt van onbespoten producten.

U kunt naast deze pallets nog wat groente en fruit en een klein beetje zaden erbij geven, voor de afwisseling. Bij fruit met een harde pit, zoals kers, abrikoos of perzik moet u de pit verwijderen omdat deze cyanide bevatten. Het advies is om 70 a 80% pellets te geven en 20 a 30 % overige voeding.

Als extraatje kunnen noten gegeven worden. Pas het formaat van de noot aan, aan het formaat van de kromsnavel. Voer de noten zoveel mogelijk met bast zodat de vogels er langer mee bezig zijn. Noten zijn wel erg vet, pas dus op dat u er niet te veel van voert. Pas ook op met pinda’s; deze kunnen een schimmel bevatten die schadelijk is voor vogels.

Jonge vogels die een zadenvoeding krijgen hebben behoefte aan eivoer. Ook vogels die in de rui zijn of eieren leggen en een zadenvoeding krijgen hebben een extra behoefde aan eivoer. Dit kunt u droog aanbieden, maar sommige vogels eten het beter als het een beetje gemixt is met bijvoorbeeld een stukje geraspte appel. Indien u het mixt is het wel noodzakelijk om iedere dag het eivoer te verversen om schimmel te voorkomen. Als vogels en pelletvoeding krijgen, dan is het niet nodig om eivoer bij te geven. Wel kunt u ervoor kiezen om een pallet te voeren die voldoet aan een verhoogde energiebehoefte.

Geef uw vogel om de week een beetje maagkiezel en grit. Maagkiezel wordt gegeven om de vermaling van zaden te bevorderen en grit wordt gegeven als bron van calcium. Maar geef niet te vaak grit, dit kan verstopping veroorzaken. Wanneer een vogel pallets eet, is maagkiezel niet nodig. Of grit nodig is, hangt af van uw vogel en de huisvesting (is het een man of een pop, krijgt hij/zij UV-licht?).

Geef nooit chocolade of advocado aan vogels, want dit is giftig voor ze. Ook van sla moet u niet teveel geven. Van veel sla kunnen vogels diarree krijgen.

Calcium en vitamine D

Calcium is nodig voor de stevigheid van het skelet en het aanmaken van eierschalen, maar ook voor de werking van spieren en het zenuwstelsel.

Te weinig calcium lijd tot botvergroeiing bij jonge dieren, slechte eierschalen tot zelfs botbreuken bij volwassen dieren. Ook kunnen volwassen dieren met een calcium tekort zenuwverschijnselen (zoals epileptische aanvallen) krijgen, waardoor ze “zomaar”van hun stok kunnen vallen. Vooral grijze roodstaarten zijn gevoelig voor hypocalcaemie oftewel een tekort aan calcium.

Om calcium in het lichaam op te kunnen nemen is bovendien vitamine D3 nodig. Deze wordt aangemaakt in de huid onder invloed van de uv-B straling in direct zonlicht. Een vogel voor het raam zetten helpt niet, want hier kan de uv-B straling niet doorheen. Het zelf toevoegen van Vitamine D3 wordt afgeraden. Een teveel aan vitamine D is namelijk giftig en kan nierproblemen geven. Aangeraden wordt dus ook om een uitgebalanceerde pelletvoeding te geven en de vogel bloot te stellen aan uv-B licht dmv direct zonlicht of een uv-B lamp. Een uv-B lamp moet niet te hoog hangen (maximaal 30 cm boven de vogel), de vogel moet er niet aan kunnen zitten en de lamp moet elk halfjaar vervangen worden, want na een halfjaar geeft hij nog wel licht, maar geen uv-B straling meer.

Vitamine A

Zowel een tekort als een teveel aan vitamine A kan gezondheidsproblemen geven. Vitamine A zit met name in dierlijke producten, melkproducten, eigeel en levertraan. Een vogel kan zelf vitamine A aanmaken uit betacaroteen. Betacaroteen zit vooral in groente en fruit met name broccoli, spinazie, wortel, nectarine, perzik en pompoen.

Een tekort aan vitamine A komt relatief veel voor bij kromsnavels, zeker als die gevoerd worden met een zadenmengsel en ze de kans krijgen om selectief te eten. Een tekort aan vitamine A veroorzaakt o.a. afwijkingen van de huid en slijmvliezen. De huid onder de poten kan gaan verdikken, er kunnen zwellingen in de bek ontstaan en regelmatig komt voor dat een neusgat dicht komt te zitten. Andere symptomen zijn een slecht verenkleed met verkleuringen, verlaging van de weerstand, luchtwegproblemen, legnood en een slechte groei van jongen.

Een teveel aan vitamine A is echter ook giftig en geeft veelal dezelfde symptomen, geef daarom nooit zomaar vitamine A erbij maar kies voor een uitgebalanceerde pelletvoeding. Een teveel aan betacaroteen geeft geen problemen.

Voor meer informatie en soortspecifieke voedingsbehoeften verwijzen wij u door naar www.licg.nl