Verrijking

Wat is verrijking eigenlijk? En waarom is dit zo belangrijk?

Veel vogels zijn gevoelig voor verveling, dit kan leiden tot wangedrag, destructief gedrag, bijten, schreeuwen, verenplukken enz. Vooral bij kromsnavels (papegaaien- en parkietensoorten) is dit een groot probleem. Bij verrijking probeer je van alles te doen om verveling bij je kromsnavel te voorkomen.

Laat uw kromsnavel werken voor zijn eten, en gebruik verrijkingsspeelgoed om het eten in te verstoppen. Uit onderzoek is gebleken dat een papegaai een voorkeur heeft voor voeding waar ze voor moeten werken, ook al wordt dezelfde voeding ook in een schaaltje aangeboden.

In het wild is een vogel zo’n 5 tot 8 uur per dag bezig met het zoeken naar eten. In gevangneschap is dit niet meer dan 30 minuten tot een uur. Hierdoor is de kans op verveling groot en kan er probleemgedrag ontstaan. Verrijking is dus niet alleen leuk voor de vogel maar ook nodig om zijn welzijn en gezondheid op pijl te houden. Let er wel op dat voedselverrijking bedoeld is om uw vogel langer met zijn eten bezig te laten zijn en niet om hem meer eten te geven.

Het makkelijkst zijn natuurlijk noten in de bast, maar zoals al eerder vermeld (zie voeding) mogen ze daar niet te veel van hebben.

Bied de kromsnavels verse takken aan van wilgen en van fruitbomen, deze kunnen ze naar hartelust kapotknagen. U kunt voeding ophangen aan een touw zodat de vogel er moeilijker bij kan. En op de zomerdag kunt u fruit in ijsblokjes of bevroren blokjes vruchtensap aanbieden.

U kunt de pellets in een doos met papiersnippers aanbieden, of voeding aanbieden in korfjes van gaas. Andere materialen die geschikt zijn voor fourageerspeelgoed zijn o.a onbehandelde rieten manden, touw en hout.

Er zijn ook allerlei speeltjes te koop voor vogels. Hier zijn verschillende categorieën in. Zo zijn er speeltjes die verrassingselementen bevatten, educatief stimulerend zijn, de slingerbehoefde bevredigen of die hij kan slopen/op kan knagen. Wat aan te raden is om verschillende speeltjes aan te bieden. Zo heeft de vogel verschillende uitdagingen en kan hij afwisselen. Vooral afwisseling is bij vogels belangrijk. U hoeft natuurlijk niet de hele kooi vol te hangen met speeltjes. U kunt ook bijvoorbeeld 1 x per maand de kooi opnieuw inrichten. Zo krijgt de vogel regelmatig nieuwe uitdagingen. De gebruikte speeltjes kunt bewaren om na een tijd weer opnieuw aan te bieden.

Het verschilt per vogel wat hij leuk vind. Dit is een kwestie van uitproberen. Soms moeten ze ook leren om iets te eten of ergens mee te spelen. Laat u dus niet ontmoedigen als uw vogel de eerste keer niet precies weet wat hij moet doen met het speelgoed en bied het gerust na een periode nogmaals aan.

Een gelukkige vogel is vaak ook een gezondere vogel!