Voeding

Ook bij de reptielen onderscheiden we herbivoren, omnivoren en carnivoren. Voedingsadvies voor reptielen is dus heel divers, elke groep heeft zijn eigen regels en uitzonderingen. Over het algemeen kun je zeggen dat met name de kwaliteit van het voedsel een zeer belangrijke rol speelt. Ook afwisseling kan veel problemen met tekorten en overschotten helpen voorkomen.

Gewervelde voedseldieren vormen in principe een zeer compleet voedsel dat niet verrijkt hoeft te worden, mits de voedseldieren levend gevoerd worden en zelf in goede conditie zijn. Voedseldieren uit de vriezer verliezen snel voedingswaarde naarmate ze langer bevroren zijn.

Vlees zonder bot of honden en katten voer wordt door veel omnivore-terrariumdieren graag gegeten. Een overmaat aan dierlijk voedsel kan problemen geven, het bevat vaak veel vitamine A. Laat dit voer dan ook niet meer dan 15% van het totale menu uitmaken. Voer weinig orgaan vlees, dit bevat veel fosfor en eiwit, en nauwelijks vezels. Het voeren van rauw pluimvee wordt afgeraden in verband met een salmonella bacterie waar reptielen ook erg gevoelig voor zijn.