Vitaminen en mineralen

Het natuurlijk voedsel van terrariumdieren is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan de gekweekte voedseldieren. Daarbij komt nog dat voedseldieren veelal dood gevoerd worden en langere tijd in de vriezer bewaard worden, dit komt de kwaliteit niet ten goede Daarom moeten altijd vitaminen en mineralen toegevoegd worden. Vooral de verhouding calcium (Ca) en fosfor (P) is in een goede verhouding van belang. Gewervelde dieren, stukjes sepia, vogel grit en eierschalen zijn voor vleeseters(carnivoren) goede calcium bronnen. Insecten bevatten in verhouding met fosfor te weinig calcium. De verhouding is 1:3 tot 1: 15, dit terwijl veel terrarium dieren een verhouding 2:1 nodig hebben. Dit dient dus met een calcium preparaat gecorrigeerd te worden.

Vitaminen.

De vet-oplosbare vitaminen A,D,E en K worden in de lever opgeslagen en kunnen overgedoseerd worden. Een overschot aan de wateroplosbare vitaminen B,C en H wordt via de urine uitgescheiden.

Vitamine A: zit in dierlijke vetten (lever) en als pro-vitamine in caroteen. Tekorten kunnen huid en oogproblemen geven. Bij overdosering wordt vitamine D3 onderdrukt en beïnvloed het de calcium huishouding.

Vitamine B: zit in gist, vlees en peulvruchten. Een tekort geeft problemen met de huid en de spijsvertering.

Vitamine B1: heeft een belangrijke functie in de werking van het zenuwstelsel. Veel vis soorten bevatten een stof die vitamine B1 afbreekt, hierdoor hebben visetende reptielen nogal eens een tekort aan vitamine B1.

Vitamine D3: De belangrijkste vitamine voor een terrariumhouder, is nodig bij de calcium opname. Een tekort geeft dezelfde verschijnselen als een calcium tekort. Vitamine D door middel van UV licht kan nooit overgedoseerd worden. Dit is vele malen effectiever dan het toevoegen van vitamine D aan de voeding, dat blijft natte vinger werk.

Vitamine E: heeft functies bij vruchtbaarheid en helpt de functie van een aantal andere vitaminen. Een tekort geeft vaak slechte kweekresultaten en jongen die moeilijk uit het ei komen.

Vitamine H(biotine of vitamine B4): is nodig bij de stofwisseling. Gebrek aan biotine geeft een schilferige huid, spierverzwakking en een vertraagde groei. Onbevrucht rauwe eieren bevatten een stof die biotine afbreekt, voer dus bevruchte of gekookte eieren.