Vitaminen en mineralen

Het natuurlijke voedsel van terrariumdieren is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan de gekweekte voedseldieren die ze van ons vaak krijgen. Daarbij komt nog dat voedseldieren veelal dood gevoerd worden en langere tijd in de vriezer bewaard worden. Dit komt de kwaliteit niet ten goede. Daarom moeten altijd vitaminen en mineralen toegevoegd worden. Vooral de verhouding calcium (Ca) en fosfor (P) is van belang. Gewervelde dieren, stukjes sepia, vogel grit en eierschalen zijn voor vleeseters(carnivoren) goede calcium bronnen. Insecten bevatten in verhouding met fosfor te weinig calcium. De verhouding is 1:3 tot 1: 15, terwijl veel terrariumdieren een verhouding 2:1 nodig hebben. Dit dient dus met een calcium preparaat gecorrigeerd te worden.

Vitaminen

De vet-oplosbare vitaminen A,D,E en K worden in de lever opgeslagen en kunnen overgedoseerd worden. Een overschot aan de wateroplosbare vitaminen B,C en H wordt via de urine uitgescheiden.

Vitamine A: zit in dierlijke vetten (lever) en als pro-vitamine in caroteen. Tekorten kunnen huid- en oogproblemen geven. Bij overdosering wordt vitamine D3 onderdrukt, wat de calciumhuishouding beïnvloedt.

Vitamine B: zit in gist, vlees en peulvruchten. Een tekort geeft problemen met de huid en de spijsvertering.

Vitamine B1: heeft een belangrijke functie in de werking van het zenuwstelsel. Veel vissoorten bevatten een stof die vitamine B1 afbreekt. Hierdoor hebben visetende reptielen nogal eens een tekort aan vitamine B1.

Vitamine D3: de belangrijkste vitamine voor een terrariumhouder. Vitamine D is nodig bij de calcium opname. Een tekort geeft dezelfde verschijnselen als een calciumtekort. Vitamine D door middel van UV licht kan nooit overgedoseerd worden. Dit is vele malen effectiever dan het toevoegen van vitamine D aan de voeding, dat blijft natte vinger werk.

Vitamine E: is belangrijk voor de vruchtbaarheid en helpt de functie van een aantal andere vitaminen. Een tekort geeft vaak slechte kweekresultaten en jongen die moeilijk uit het ei komen.

Vitamine H(biotine of vitamine B4): is nodig bij de stofwisseling. Gebrek aan biotine geeft een schilferige huid, spierverzwakking en een vertraagde groei. Onbevruchte rauwe eieren bevatten een stof die biotine afbreekt. Voer daarom bevruchte of gekookte eieren.