Plantaardig voedsel

Was alle bladgroenten en fruit goed, snijd het fijn en mix het door elkaar. Voer het in een schaal en zet deze op een schone ondergrond, zonder strooisel. Bijvoorbeeld op een stuk zeil of een grote platte steen. Zo voorkom je dat slordige eters veel bodemsubstraat opeten en verstopt raken.

Let bij het voeren van groente en fruit op de volgende punten:

Calcium-fosforverhouding. Kies bij voorkeur groenten met een hoger percentage calcium. Indien u groenten voert met een hoog fosfor (P) gehalte kan dat gecorrigeerd worden met mutivitaminen- en mineraalpreparaten.

Hoog vezelgehalte zorgt voor goede spijsvertering.

Hoog eiwitgehalte is erg belangrijk bij (hoofdzakelijk) vegetarische dieren (leguaan en landschildpadden), Zeker voor jonge dieren en dragende vrouwtjes. Ook tofoe kan goed als eiwitrijk voedsel gevoerd worden.

Vitaminen. Vitamine C zit veel in  verse vruchten, Vitamine A in wortelen en Vitamine D in taugé.

Variatie. De ene groente is de andere niet. Zelfs de schadelijke stoffen die in veel planten zitten kunnen door de dieren zelf gecompenseerd worden als ze veel variatie  in de voeding krijgen. Voer dus zo gevarieerd mogelijk en probeer gerust een nieuwe vrucht , groente of weideplant.

Oxaalzuur. Dit bindt calcium waardoor het in het lichaam niet meer gebruikt kan worden, ook veroorzaakt het problemen met de bloedsomloop. Voer dus met mate en het liefst niet bij jonge dieren. Rabarber, spinazie, peterselie, postelein, wortelen en broccoli bevatten veel oxaalzuur.

Nitraat vermindert het zuurstoftransport in het bloed. Dit kan lijden tot spierkrampen. Te hoge concentraties zitten in smeerwortel en spinazie. 

Tannine is gevaarlijk. Voer daarom nooit erwten en tuinbonen. Ook in avocado zit een gifstof.

Cyanide kan problemen met de keelzak geven bij bv schildpadden. Voer daarom niet te veel kool.

Verzamel geen voeding voor uw reptielen langs drukke wegen.

Indien u interesse heeft in een uitgewerkte lijst welke groeten en fruit geschikt zijn voor uw reptielen, stuur dan een mail naar info@dierenkliniekvelp.nl