Blog

Blog

Castratie/Sterilisatie, wel of niet?

Waarschijnlijk heeft u er al over nagedacht of uw met uw dier een nestje wilt. Indien u nakomelingen wilt voorkomen, is het zinvol om uw dier te laten steriliseren of castreren. Echter zijn er ook medische reden om te kiezen voor een sterilisatie of castratie.

Bij teven voorkomt u een baarmoederontsteking én als u voor de tweede loopsheid steriliseert, verkleint u de kans op melkkliertumoren met 90%. Ook poezen hebben veel minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd.

Daarnaast wordt uw teef niet meer schijnzwanger. In enkele gevallen kunnen teefjes incontinent worden na de sterilisatie, een vervelend probleem! Om de kans op incontinentie te verkleinen, adviseren wij om uw teefje één keer loops te laten worden. Poezen steriliseren wij vanaf 6 maanden leeftijd.

De castratie van een kater is ook te adviseren vanaf de leeftijd van 6 maanden. De belangrijkste reden om een kater te castreren is het voorkomen van sproeigedrag, die ze ontwikkelen als ze in de puberteit komen. Als ze het gedrag eenmaal vertonen, is het moeilijk af te leren. Castratie voorkomt ook dat katers gaan zwerven én onbedoeld kittens verwekken.

Wij adviseren uw reu niet te castreren tenzij er gedragsmatige redenen zijn. Als uw reu veel last heeft van voorhuidontsteking of op latere leeftijd prostaatproblemen zijn kan een castratie te adviseren zijn.

Zijn er ook nog nadelen aan het steriliseren/castreren? Wat we nog wel eens zien bij enkele dieren is dat de vachtstructuur veranderd. Helaas kunnen we niet voorspellen bij welke dieren dit wel of niet gaat gebeuren.

Daarnaast kunnen honden én katten door de veranderde hormoonspiegels na de castratie/sterilisatie zwaarder worden. Daarom is het goed na de operatie speciale calorie-arme voeding te gaan geven. Wij kunnen u hierover uiteraard adviseren.

Is de tijd aangebroken dat u nadenkt over castratie/sterilisatie? Neem gerust contact met ons op zodat we samen met u kunnen bespreken wat de beste optie is voor uw dier!

Deel dit blogbericht: