Blog

Blog

Een blinde kat heeft geen geleidehond nodig, tenzij…..

Een blinde kat heeft geen geleidehond nodig, tenzij…..

Onlangs had ik een stel met een oudere kater in de praktijk. Ze waren net verhuisd en nog druk met het uitpakken dan de verhuisdozen. In al deze drukte deed de kat ineens erg vreemd Hij knalt tegen tafel- en stoelpoten aan. Hij lijkt wel blind! Zomaar ineens.

Om geen luchtbeweging te veroorzaken (dat wordt namelijk direct opgepikt door de snorharen en wimpers) beweeg ik mijn vinger heel langzaam naar het oog, echter de oogleden sluiten niet, terwijl dit wel een normale reactie is. Er is ook geen pupilreflex en de netvliezen zien er afwijkend uit.  De kat is blind.

Maar is dat nu echt zo acuut ontstaan? Meestal niet. Katten kunnen zich ontzettend goed redden als ze blind zijn, ten minste zolang er niets veranderd in huis. Katten weten heel goed waar alles staat en kunnen navigeren met geuren, geheugen en hun snorharen. Pas als het huis anders ingericht wordt of na een verhuizing vallen de problemen op.

Waardoor kunnen katten blind worden? Er kan sprake zjjn van problemen in de ogen, de oogzenuwen of hersenen. We zien ook regelmatig oogproblemen als gevolg van problemen elders in het lijf zoals een verhoogde bloeddruk of suikerziekte. Om de oorzaak te achterhalen onderzoeken we het oog nauwkeurig en zo nodig doen we bloedonderzoek en meten we de bloeddruk.

Dus, mocht je kat, minder kunnen zien of blind zijn, 2 tips:

  1. Laat de kat nauwkeurig onderzoeken om de achterliggende oorzaak te achterhalen en indien mogelijk een behandeling in te stellen.
  2. Mocht je kat blijvend blind zijn: Laat alle meubels in huis staan waar ze staan en blijf liefst wonen waar je woont!
Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.