Blog

Blog

Een konijn met bijzonder scherpe kantjes

Een konijn met bijzonder scherpe kantjes

Het is altijd leuk om als dierenarts een kind met een konijn in de spreekkamer te hebben. (Als het konijn ziek is, is het natuurlijk een stuk minder leuk). Er valt namelijk zo veel bijzonders te vertellen over konijnen!

De 2 spannendste bijzonderheden van het konijn :

De kiezen en tanden van konijnen groeien het hele leven door!

De groei moet gelijk op gaan met de slijtage, anders gaat het mis. Konijnen moeten kunnen knabbelen en nog belangrijker met de kiezen kunnen malen op hooi. Toch gaat het soms mis en ontstaan er haken op de kiezen. Deze haken prikken in de tong of in de wang. Iedereen kan zich voorstellen dat dit het eten niet aantrekkelijk maakt. Konijnen stoppen dan met eten. Een konijn dat stopt met eten moet snel naar de dierenarts voor onderzoek, anders komen ook de darmen stil te liggen.

 

Konijnen eten de eigen ontlasting op uit de anus!

Alle ontlasting die er als harde drolletjes uit komt heeft al 2 keer de weg afgelegd van mond naar anus. Het konijn eet de zogenaamde nachtontlasting ( wat zachtere ontlasting die ze met name in de nacht produceren)  op uit zijn eigen anus. Dit heet coprofagie. Dit is natuurlijk voor kinderen ontzettend fascinerend! Maar er hoort ook een duidelijke boodschap bij. Als er zachte ontlasting in het konijnenhok ligt is er iets aan de hand. Of er is iets mis in de vertering óf het konijn kan de nachtontlasting niet uit de anus opeten. Dit laatste zien we bijvoorbeeld bij overgewicht of rugproblemen. Zie je zachte ontlasting? Neem dan altijd contact op met de dierenarts.

De zachte ontlasting is dus een teken dat er iets mis is én kan vooral op warme dagen vliegen aantrekken, die er eitjes in leggen. Deze ontwikkelen zich vervolgens tot maden die vreselijke wonden kunnen veroorzaken.

 

Konijnen zijn unieke en lieve huisdieren!

Deel dit blogbericht:
Marte

Blog door Marte Cuppens-Joosten

Ik vind het bijzonder om het vertrouwen van dier en eigenaar te krijgen. Ik zet mij dagelijks in voor de beste zorg voor uw huisdier, met 100 % aandacht voor dier en eigenaar.