Actualiteiten

« Terug naar overzicht

Ik ga op vakantie en ik neem mee.......mijn hond, mijn kat?!

Heeft u de zomervakantie al gepland? Denk dan ook aan uw huisdier! Een tijdige voorbereiding voorkomt onnodige vakantiestress. Blijft uw dier thuis met verzorging door familie of vrienden? Gaat uw dier naar een pension of gaat hij mee op vakantie?

Pension Gaat uw hond of kat naar een pension? Dan is er naast de standaard vaccinaties ook een aanvullende vaccinatie nodig. Deze Bordetella vaccinatie moet minimaal 3 dagen voor aankomst in het pension gegeven worden (sommige pensions eisen een vaccinatie 2 of 3 weken van tevoren). Kies met zorg een pension dat bij uw dier past. Vraag gerust of u eens mag kijken. Vaak is het ook mogelijk uw hond of kat een nacht “op proef” te laten logeren. En vergeet niet:

 • Naam en telefoonnummer achter te laten van degenen die gebeld moet worden, indien nodig.
 • Informatie over de voeding en (eet)gewoonten van uw huisdier. De eigen voeding.
 • Mand/deken/voerbak/drinkbak/favoriete speeltje.
 • Eventueel geneesmiddelen en informatie hierover.
 • Gegevens van de eigen dierenarts.

Mee op vakantie Wilt u uw huisdier meenemen op vakantie naar het buitenland, houdt u dan rekening met strikte regels voor honden, katten en fretten. Deze verschillen per land. U kunt de regels van uw vakantieland vinden op  www.licg.nl onder “praktisch” en vervolgens “reizen en vakantie”.

De minimale eisen zijn:

 • Europees paspoort.
 • Identificatiechip.
 • Rabiës (hondsdolheid) vaccinatie, minimaal 3 weken voor vertrek.

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn, zoals een bloedonderzoek dat maanden voor vertrek gedaan moet worden of ontwormen voor vertrek met een verklaring van uw dierenarts. Lees dus, om teleurstelling te voorkomen, de regels tijdig en aandachtig door. Gaat u met het vliegtuig op vakantie? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij over aanvullende regels en adviezen.

Vergeet daarnaast ook niet:

 • Eventuele medicatie.
 • Mand/deken/voerbak/drinkbak/favoriete speeltje.
 • Eigen voer.
 • Tekentang.
 • Halsband/lijn met daaraan vast een label met telefoonnummer met adresgegevens.
 • Muilkorf (verplicht in sommige landen).
 • Hondenpoepzakjes en schepjes.

Naast deze wettelijke verplichtingen is het verstandig aanvullende maatregelen te nemen, zeker als u met uw dier naar Zuid-Europa gaat. Vanwege het warmere klimaat komen in mediterrane landen andere ziekten voor die gevaarlijk kunnen zijn voor uw hond of kat.  Ook in Oost-Europese landen, bijvoorbeeld Tsjechië komen andere ziekten en parasieten voor dan in Nederland. De hier besproken aandoeningen zie ik als dierenarts in Nederland regelmatig bij dieren die meegegaan zijn op vakantie. Het is belangrijk om het risico serieus te nemen.

Teken

Vanwege het andere klimaat in Zuid-Europa komen er ook andere tekensoorten voor. Eén van deze tekensoorten kan onder andere de parasiet “Babesia” bij zich dragen. Als de teek uw hond bijt zal deze Babesia niet direct overgedragen worden. Dit gebeurt pas na 24 uur. Babesia dringt binnen in de rode bloedcellen en maakt deze kapot. Dit veroorzaakt bloedarmoede en andere symptomen als koorts, bleek tandvlees, rode urine en zelfs zonder behandeling uiteindelijk de dood.

Wilt u teken voorkomen bij uw dier? Zorg dan voor een goede tekenpreventie! Er zijn smakelijke tabletten die 3 maanden werken, een tekenband of druppels.

Hartworm en andere wormsoorten

Hartworm wordt overgedragen op honden door muggen. De wormsoort komt in Europa ten zuiden van Parijs voor.  De volwassen wormen bevinden zich niet in de darmen maar in het hart en de bloedvaten. U kunt zich voorstellen dat dit ernstige klachten (ademhalingsproblemen, hartproblemen en sloomheid) kan geven en zelfs tot de dood kan leiden. U kunt hartworm voorkomen door uw hond of kat tijdens én tot 1 maand na de vakantie maandelijks te behandelen met een speciale ontwormingstablet.

Maagdarmwormen en de vossenlintworm komen volop in Nederland voor. Ik adviseer daarom voor de gezondheid van uw hond of kat en van u zelf (een worminfectie van hond of kat kan overgaan op mensen) uw dier elke 3 maanden preventief te ontwormen. Gaat u op vakantie in Oost-Europese landen, bijvoorbeeld Tsjechië of Polen dan is een goede ontworming extra belangrijk!

Zandvliegjes

Zandvliegjes zijn op zuid Europese stranden actief, vooral tijdens de schemering. Vermijd het strand dus op dit tijdstip! De zandvliegjes kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. Leishmaniasis is een chronische slepende ziekte die zich kenmerkt door huidproblemen, gewrichtsproblemen en lusteloosheid. Gelukkig kunnen deze zandvliegjes ook geweerd worden.

Vraag onze dierenartsen en assistentes voor de beste preventieve behandeling voor uw dier.

Lees verder