Actualiteiten

« Terug naar overzicht

Vogelgriep

De vogelgriep is een besmettelijke virusziekte die heel veel verschillende varianten kent. Van bijna niet ziekteverwekkend (laagpathogeen) tot een heel ernstige vorm (hoog pathogeen). Het virus komt wereldwijd vooral in Azië voor. De wilde watervogels zijn de bron van de huidige besmetting. Met de trekvogels wordt het makkelijk over de hele wereld verspreid en het is dan ook vaak in dit jaargetijde dat wij in ons land gevallen van vogelgriep constateren.

Landelijk is er een flink monitoringssysteem voor vogelgriep om ook milde gevallen van de griep snel op te sporen. Zodra er gevallen zijn geconstateerd worden er direct maatregelen genomen:

-bedrijven waar sterk verdachte dieren zijn worden geruimd om zo het virus zich niet te laten verspreiden

-vervoersverbod in een straal van meestal 10 km rond het besmette bedrijf

Verbod geldt voor dieren en diermaterialen

-verbod om pluimvee en watervogels tentoon te stellen

-strenge hygiëne maatregelen

 

Geldt de ophokplicht ook voor de hobbyhouders?

Er geldt geen ophokplicht voor hobbyvogels. Maar voorkom wel zoveel mogelijk dat uw dieren in contact komen met wilde watervogels of met vogelpoep. Bijvoorbeeld door de dieren onder te brengen in een ren of volière. Goede hygiëne o.a. om insleep van vogelpoep te voorkomen.

 

Kinderboerderijen

Het is niet nodig om een lijst aan te leggen met alle bezoekers maar wel is het verplicht om te registreren wie er in de hokken of de ren van de vogels komt!

Let er verder op dat de bezoekers niet in aanraking kunnen komen met de vogels en dat de vogels niet in aanraking komen met bijvoorbeeld watervogels.

 

Welke dieren kunnen vogelgriep krijgen?

In principe kunnen alle vogels besmet raken maar het zijn vooral de dieren die in direct contact kunnen komen met watervogels of met vogelpoep van deze dieren die meer risico lopen.

 

Is vogelgriep ook gevaarlijk voor de mens?

ook mensen kunnen besmet worden met vogelgriep. Meestal zijn dit milde griepverschijnselen. Het gevaar zit er echter in dat het virus vrij snel kan muteren (veranderen) in een hoog pathogene vorm. Daar zit ook het grote risico. Zodra het virus verandert kunnen er virussen ontstaan die levensgevaarlijk zijn voor mensen en die wereldwijd grote problemen kunnen veroorzaken. We spreken dan van een pandemie zoals ook de Spaanse griep in de vorige eeuw er een was (met naar schatting 40 tot 50 miljoen doden tot gevolg). Dit verklaart ook de strenge maatregelen die de overheid neemt bij vogelgriep.

 

Kan ik mijn dieren laten vaccineren tegen vogelgriep?

Nee, dit is op dit moment niet mogelijk. Het virus kent vele varianten en hierdoor is het al erg lastig om een entstof te maken maar daarnaast zou vaccineren de verspreiding van het virus maskeren.

Er zijn nu gesprekken gaande om onder strenge eisen toe te staan dat er bij dierentuinen vogels gevaccineerd kunnen worden.

 

Kan ik met een gerust hart eieren en kippenvlees eten?

Ja, dit is geen enkel probleem. Wel kippenvlees voor consumptie altijd goed verhitten!!

 

Wat moet ik doen als ik een dode vogel vind?

Raak dode vogels niet aan. Vindt u meerdere dode vogels op 1 plek? Meld dit dan bij het Landelijk Meldpunt Dierziekten van de NVWA (045-5463188)

 

 

Heeft u nog vragen?

Wij willen u graag helpen, u kunt ons altijd even bellen of mailen.

Ook kunt u op de volgende websites meer informatie vinden:

NVWA: Vogelgriep H5N8

RIVM: Aviare Influenza

GD:Vogelgriep

Lees verder