Actualiteiten

« Terug naar overzicht

Laparoscopie, een nieuwe techniek.

Laparoscopie bij de hond.

De techniek van de laparoscopie (= het kijken in de buik) is al lange tijd in gebruik binnen de humane geneeskunde. Binnen de veterinaire geneeskunde is deze techniek sinds enkele jaren in Nederland geïntroduceerd. Er zijn verschillende indicaties bij onze gezelschapsdieren die laparoscopisch behandeld kunnen worden. Het is heel goed mogelijk om een teefje  laparoscopisch te castreren, in de volksmond veelal steriliseren genoemd . Ook is het een heel mooie methode om honden en katten met een niet ingedaalde testikel (= cryptorch)te behandelen. In een aantal praktijken in Nederland wordt ook via een laparoscopisch geassisteerde techniek de maag vastgezet bij die honden die een risico lopen op een maagdraaiing. De grote voordelen van de laparoscopische techniek liggen hierin dat de hersteltijd na de operatie drastisch verkort wordt

Laparoscopische sterilisatie hond

Laparoscopie (ook wel kijkoperatie genoemd) is een operatietechniek die op een aantal punten een verfijning is tegenover de traditionele manier van opereren. De hond wordt met behulp van een kleine camera geopereerd in de buik. Er is geen grote snede nodig, er zijn slechts 2 of 3 kleine gaatjes nodig om via deze manier te opereren.

 

Voordelen laparoscopische sterilisatie

De traditionele operatie die uitgevoerd wordt om honden te steriliseren is al jaren een succesvolle operatie die ook veilig is, maar naarmate de tijd vordert worden er weer nieuwe technieken ontwikkeld die zo hun voordelen hebben. De voordelen van een laparoscopie tegenover de traditionele operatie zijn:

  • 2 à 3 kleine gaatjes

in plaats van een wond van ongeveer 10 centimeter door 3 lagen heeft de hond slechts 2 à 3 kleine gaatjes van elk ongeveer 5 millimeter.

  • Beter overzicht van de buikorganen door gebruik van een camera

Dankzij het gebruik van de camera is het zicht in de buik veel beter dan bij de traditionele operatie. Dit komt omdat de dierenarts met de traditionele operatie door een zo klein mogelijke snede en beperkt zicht met de hand de eierstok vrij moet maken. Met een laparoscopische operatie ligt de eierstok vrij in beeld. Ook geeft het een beeld van de andere organen in de buik, zoals nieren, lever, blaas en maag. Het is dan ook mogelijk om een sterilisatie te combineren met het vastzetten van een maag bij rassen die  gevoelig zijn voor maagtorsie.

  • Minder kans op complicaties zoals nabloeden of een infectie.

Omdat de dierenarts dankzij de camera beter overzicht heeft in de buik, is een nabloeding snel gesignaleerd. Om dat er met kleine steriele instrumenten gewerkt wordt en de incisies erg klein zijn is de kans op infectie minimaal.

  • De hond herstelt snel.

Omdat tijdens deze operatie slechts een paar kleine wondjes ontstaan,  herstelt de hond snel. Ook zal de hond aanzienlijk minder wondpijn ervaren.

  • Geen kap of romper nodig.

De hond heeft dankzij de kleine wondjes veel minder last van irritatie, hierdoor is de neiging om te likken stukken minder.

Nadelen laparoscopische sterilisatie

Ten opzichte van de traditionele operatie zijn er voor de hond niet meer nadelen bij een laparoscopische operatie. De nadelen bij een laparoscopische operatie zijn:

  • Afwijkende baarmoeder of vergrote eierstokken

Wanneer tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder afwijkend is of dat de eierstokken sterk vergroot zijn, dan moet er alsnog op de traditionele manier geopereerd worden. Daarom is deze techniek met name geschikt voor jonge honden die nog niet of slechts een enkele keer loops geweest zijn.

  • Operatie kan niet bij alle dierenartspraktijken worden uitgevoerd

Zoals al eerder gezegd is, de apparatuur is erg geavanceerd en kostbaar en de dierenarts die de operatie uitvoert heeft daarvoor een training van een specialist nodig. Je kunt dus (nog) niet bij alle dierenartspraktijken terecht voor een laparoscopie.

  • Prijs

De prijs is in (bijna) alle dierenartspraktijken hoger dan de traditionele operatie vanwege de specifieke apparatuur en opleiding die er voor nodig is.

  • Kleine dieren

Vanwege de werkruimte die nodig is  in de buik, is deze operatiemethode met onze apparatuur minder geschikt voor kleine honden, onder de 7 kg, en katten. Bij deze dieren adviseren wij de traditionele methode.

Lees verder