Actualiteiten

« Terug naar overzicht

Oververhitting!

Het is nog niet zomers warm,

maar let op, uw hond of kat kan toch oververhit raken.

Oververhitting kan tot shock en uiteindelijk zelfs tot de dood lijden. Een hond of kat kan op warme dagen of in warme ruimten, bijvoorbeeld in de auto moeilijk zijn warmte kwijt. Ze hebben in tegenstelling tot de mens alleen zweetklieren bij de voetzolen. Daarnaast kunnen honden en katten warmte kwijtraken met hijgen. Honden met een korte neus kunnen de warmte door hun lichaamsbouw moeilijker afvoeren en hebben dus meer kans op oververhitting.

Hoe herkent u oververhitting?

Een zeer snelle ademhaling.

Sloomheid, uw hond reageert minder alert dan u gewend bent.

Een hoge lichaamstemperatuur van 40 tot zelfs 42 graden Celsius! U kunt de temperatuur opmeten met een gewone thermometer met een druppel olie om hem in te brengen.

Wat kunt u doen als uw hond of kat toch oververhit raakt?

Leg uw dier zo snel mogelijk op een koele plek.

Koel hem door water over de dunne huid in de liezen te laten stromen. Gebruik geen ijskoud water, dit werkt averechts.

Bel direct uw dierenarts. Als uw dier een ernstige hitteshock heeft, heeft hij koele infusen nodig. Er kunnen als gevolg van de hitteshock ook toevallen optreden, die door de dierenarts behandeld moeten worden.

Wat kunt u doen om oververhitting te voorkomen?

  • Laat uw dier niet alleen in een auto of caravan. Ook niet in het voorjaar, de temperatuur in de auto kan dan ook te hoog oplopen! Moet uw hond toch soms voor korte duur in de auto verblijven, dan kunt u een temperatuuralarm (MOBEY THERMOGUARD) installeren, die u waarschuwt wanneer de temperatuur in uw auto hoog oploopt.
  • Er bestaan ook accessoires die een goede ventilatie via een raam of de achterklep mogelijk maken terwijl uw hond in de auto zit( Ventguard raamrooster of Ventlock deuropenhouder).
  • Laat uw hond op warme dagen in de schaduw liggen.
  • Zorg altijd voor vers drinkwater.
  • Laat uw hond niet langdurig rennen of spelen op warme dagen, dus ook niet langs de fiets.
  • Laat uw hond regelmatig “pootje baden” in koel water.
  • Gebruik bij kortneuzige honden eventueel een koelmatje of een koelhalsband. Let op, uw hond mag hier niet op kauwen!

Kunnen andere dieren ook oververhit raken?

Ja! Konijnen kunt u op warme dagen helpen door een koele plek te geven in het hok. Leg een stoeptegel een paar uur in de vriezer en leg deze vervolgens gewikkeld in een theedoek in het konijnenhok. Is het konijnenhok erg warm, leg dan een nat laken over het hok zodat het kan afkoelen.

Lees verder