Schapen, geiten en andere hobbydieren

Als je een grote tuin of een stukje land hebt, is het heel leuk om hier als hobby wat dieren te houden.

Dieren die we veel zien zijn:

-schapen

-geiten

-kippen/fazanten/pauwen/siervogels

-ezels

-varkens

-paarden/pony's.  Hiervoor is een meer diersoortgerichte aanpak nodig en voor een goede diergeneeskundige begeleiding verwijzen wij graag naar gespecialiseerde collega’s.

 

Binnen onze praktijk is er veel kennis ook over deze hobbydieren. We willen u dan ook graag adviseren en van een gedegen diergeneeskundige zorg voorzien.

 

 

SCHAPEN

 

We kennen heel veel schapenrassen die allemaal hun eigen bijzonderheden hebben. Wat ze gemeen hebben, is dat het hele goede grazers zijn. Wat kunnen ze het gras enorm goed kort grazen!

Er zijn een paar aandachtsvelden te noemen bij schapen;

 1. Voeding

Echte herkauwers die veel ruwe celstof moeten hebben. Dit zit in hooi en gras en is het hoofdbestanddeel van de voeding van schapen. Soms hebben ze wat extra’s nodig bijvoorbeeld als er meer energiebehoefte is en is het geven van schapenbrok nodig.

Let er goed op dat er geen tuinafval gevoerd wordt of dat ze aan tuinplanten kunnen grazen. Er zijn planten die erg giftig zijn zoals de taxus.

 

 1. Parasietenbestrijding

Maagdarmwormen komen veel voor bij schapen met name als ze een beperkte stukje weiland tot hun beschikking hebben. Zorg ervoor dat ze regelmatig verweid worden en een deugdelijke ontworming krijgen. Wij adviseren u graag!

Let ook op parasieten op de huid. Soms kunnen ze schapen erg hinderen en veel jeuk geven.

 

 1. Klauwverzorging

De klauwtjes hebben een goede verzorging nodig. Zeker als ze veel in een wat vochtige omgeving lopen moet je goed opletten. Regelmatig goed bekappen.

 

 1. Vaccinaties

Er zijn ziektes waar je goed tegen kunt enten. In het algemeen geldt dat de basis een goede gezondheid en dus afweer is. Verder is het belangrijk om te weten hoe de dieren gehouden worden.

Q koorts bijvoorbeeld is raadzaam te enten als er sprake is van een publieke functie en waarbij schapen lammeren.

Is er sprake van Clostridium infecties bij lammeren dan is het te overwegen om de dieren te vaccineren.

Voor iedere situatie is het anders. Maatwerk dus.

 

 1. Gebit

Herkauwers hebben een gebit wat ze hun hele leven goed moeten gebruiken. Niet alleen voor het grazen maar zeker ook voor het herkauwen. Onze hobbydieren kunnen vaak best heel oud worden.

Dan zie je vaak dat het gebit mankementen gaat vertonen. Kiezen die haken krijgen of kiezen die eruit gaan. Zeker een aandachtspunt!

 

GEITEN

Ook hiervoor geldt dat ze in een grote diversiteit aanwezig kunnen zijn. Een in het oog springende eigenschap is de grote nieuwsgierigheid van deze eigenzinnige herkauwers.

 

De aandachtsvelden die we noemen zijn ook hier:

 1. Voeding

Hierbij kan het aandachtsveld gelijk geschakeld worden aan wat onder schapen staat.

 1. Parasietenbestrijding

Zeker erg belangrijk. We zien dat geiten nog veel gevoeliger voor maagdamworminfecties zijn dan schapen. Ook is de reactie op een ontwormingsmiddel vaak anders zodat de dosering aangepast moet worden.

 1. Klauwverzorging---zie boven onder schapen
 2. Vaccinaties-----zie boven onder schapen
 3. Gebit.

Ook hierbij geldt dat het herkauwers zijn die na hun melkgebit het hun leven lang het met een

goed functionerend gebit moeten doen. Met name bij de geiten zie je nogal eens lelijke haken op de kiezen.

 

PLUIMVEE

Een grote verscheidenheid van hoenders kenmerkt de hobby boerenerven. Fazanten, pauwen, kippen, sierduiven….noem maar op.

 

Waar moeten we op letten:

 1. Voeding

Naast goed kippenvoer is het nodig grit te verstrekken. Absoluut nodig voor het goed functioneren van het magen systeem! Kalk is heel belangrijk voor eierleggende dieren.

Dagelijks vers drinkwater hoort erbij!

 1. Huisvesting

Kippen moeten kunnen scharrelen. Lekker naar eten zoeken in een mooi hok of in de tuin. Verder is een schone/droge plek nodig waar ze kunnen liggen en natuurlijk een stok waar ze op kunnen zitten.

Ruimte

 

 1. Luchtwegproblemen

Helaas zien we veel ademhalingsproblemen. Kippen die verkouden zijn maken een wat rochelend geluid en hebben vaak natte/vieze neusdoppen. Veelal zijn het virussen die de oorzaak zijn van deze perikelen. Samen

 1. Legproblemen
 2. Vaccinaties

 

EZELS

Een eigenwijze ezel, wie kent hem niet. Zeker het kenmerkende balkgeluid ! Het zijn sobere dieren die dan ook op een hele sobere manier te eten moeten krijgen. Aandachtspunten zijn een goede hoefverzorging, worm bestrijding en entingen tegen influenza/tetanus.

 

VARKENS

De laatste tijd sterk in opkomst! 1 of een paar varkens op het erf of ook een minivarkentje in huis.

Leuke dieren. Alleseters, waarbij we aan een paar dingen moeten denken. Voeding, parasietenbestrijding en vaccinaties